Srbija ubedljivo prestigla ceo region: Rastemo 5,1%, a Hrvatska svega 0,4 odsto

"Naša zemlja je zauzela apsolutno lidersku poziciju u regionu"

srbije srbija, Hrvatska,Hrvatske, grafikon, bdp

Foto-ilustracija: Tanjug, Widewallpapershd, Ministarstvo finansija

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da najnoviji podaci o rastu BDP-a govore o tome da je Srbija apsolutni lider u odnosu na zemlje regiona, kao što je Hrvatska, koja je u prvom kvartalu ove godine zabeležila najsporiji rast u poslednjih šest godina.

Mali je dodao da je Srbija ubedljivo prestigla ceo region, ali i da ima veći rast i od zemalja u Evropskoj uniji. To je, kako kaže, potvrda ispravne ekonomske politike predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Mali je pojasnio da je za razliku od Hrvatske, čiji je rast u prvom kvartalu iznosio svega 0,4%, Srbija u istom periodu imala privredni rast od čak 5,1%.

- Naša zemlja je zauzela apsolutno lidersku poziciju u regionu, koju više niko ne može da ospori. U ovoj novonastaloj ekonomskoj situaciji, u kojoj se našao ceo svet, se pokazalo da smo mnogo otporniji nego neke druge zemlje, kao što je na primer Hrvatska. Dok je njihov privredni rast u prvom kvartalu iznosio svega 0,4%, naš rast je 5,1%. Njihovi ekonomski pokazatelji su već odredjeni period lošiji od naših, a ovi poslednji podaci govore o tome da je razlika između nas veća nego ikada, odnosno da smo daleko uspešniji. To ne znači da treba da uživamo u ovoj pobedi, nego da radimo još više i marljivije nego ikada do sad, kako bismo ostali na liderskoj poziciji - rekao je ministar finansija.

grafikon, srbija, hrvatska

Foto: Printscreen/Ministarstvo finansija

On je dodao da Srbija kontinuirano ostvaruje bolje rezultate od Hrvatske, pa je tako u 2019. godini Srbija imala rast od 4,2%, dok je privredni rast Hrvatske bio 3%.

U poslednjem kvartalu iste godine Srbija je imala rast od čak 6,2%, dok je hrvatski privredni rast bio svega 2,5%.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nisioux

    30. maj 2020 | 21:58

    Xaxaxaxaxa...kakav vic, ljudi moji! Propaganda je čudo, možda vam neko i poveruje...

  • zeljko

    30. maj 2020 | 18:40

    Ali zato smo medju cetiri zemlje sa najnizim platama u evropi. Bolji smo jedino od Makedonije,Bosne i Kosova.

  • Драган

    30. maj 2020 | 16:01

    Дошао Стеван Сремац , велики српски писац , у Београд и разговарајући са својим пријатељем у кафани прича му како он васпитава децу у школи .Између осталих ствари учи их и цртању.Знајући да Сремац незна да црта, пријатељ га запита , како то изгледа кад ти незнам да црташ ? Сремац му одговори :”ја нацртам кућу и поред напишем кућа “.Тако о наш министар Мали мора да нам каже да ми напредујемо , јер народ то не види !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>