• 9

Zapadna Srbija dobija nove fabrike: Domaći investitori ulažu oko 5 miliona evra

Sredinom juna u Čačku treba da se otvori nemačka fabrika "Forverk", u kojoj će posao pronaći ukupno 1.000 radnika

  • 9
fabrika, radnik

Nove fabrike - nova šansa za meštane / Foto: Pixabay

U zapadnoj Srbiji ovog proleća očekuje se početak rada nekoliko fabrika.

Nekadašnji gigant, "Budimka" iz Požege, prodat je iz trećeg pokušaja, a nju je kupila "ITN grupa" iz Kosjerića, koja želi da fabriku što pre osposobi za proizvodnju.

- Domaći investitori ulažu oko pet miliona evra, a raspisan je i konkurs za zapošljavanje. Planirano je da bude zaposleno 150 radnika, na probnoj liniji. Mi iz lokalne samouprave, kao i novi vlasnici voljni smo da ostvarimo što bolje rezultate u svim segmentima - izjavio je za Rinu Đorde Nikitović,predsednik opštine Požega.

Sredinom juna u Čačku treba da se otvori nemačka fabrika "Forverk", u kojoj će posao pronaći ukupno 1.000 radnika. Ovo preduzeće sagrađeno je u Preljini, na prostoru od 40.000 m2.

- Investicija je vredna skoro 70 miliona evra, grad Čačak je uradio kompletnu infrastrukturu kao i planske akte, što će biti vraćeno gradu kroz zapošljavanje Čačana. Ovaj industrijski pogon obuhvata tri firme: "Forverk drajtek", "Forverk autotek", i treću firmu u sastavu "Forverka" koja nosi naziv "Eldizi" - kaže gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, i dodaje:

"Ovde će se izrađivati automobilski delovi za Folksvagen, BMV, Mercedes, Ford i Bentli i to od plastike, metala i gume".

Mercedes-Benz, auto, kola, logo

Mercedes / Foto: Tanjug/AP

Još jedna nemačka investicija u Ivanjici je ovog proleća pogon otvorila kompaniji za preradu metala. Ova fabrika, u industrijskoj zoni Senjak, početkom juna biće priključena na gas kada će i početi sa proizvodnjom.

- U prvoj fazi biće zaposleno 120 radnika, proširenjem obima proizvodnje steći će se uslovi za dodatno angažovanje većeg broja radne snage - rekao je predsednik opštine Ivanjica, Zoran Lazović.

Kompanija "Koenig metal" više od 100 godina na 7 lokacija širom sveta obrađuje lim i cevi u skladu sa zahtevima kupaca za metalnu, električnu i automobilsku industriju, kao i industriju izduvnih sistema i vazdušnih jastuka.

Pored toga, na obroncima Maljena sagrađena je savremena fabrika vode, a investicija je vredna oko tri miliona evra i zapošljavaće 30-ak meštana.

Video: Počinje gradnja postrojenja KyungshinCable u S. Palanci

(Telegraf Biznis/Tanjug/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cc

    31. maj 2020 | 08:26

    Pa lako je da ulazu ovde kad plata u fabrikama nije veca od 250-350€

  • Pravednik

    31. maj 2020 | 09:40

    Razlika je samo u tome što će stranci dobiti sve, i plate za radnike, a o zemljištu i halama ne treba ni govoriti. Ovi naši domaći investitori mogu da računaju na pomoć malog Radojice, jer od države će dobiti šipak...

  • Atina

    31. maj 2020 | 08:53

    A jel i naši investitori dobijaju neke pare kao subv, pri zapošljavanju radnika?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>