• 0

Gigant ide korak dalje: Menja novinare za veštačku inteligenciju

Na desetine profesionalaca, koji rade na veb sajtu kompanije, ostaće bez posla

  • 0
novine, novinar

Kakva budućnost čeka novinare? / Foto: Pixabay

Trenutno, za odabir članaka i fotografija iz raznih medija, kao i za kreiranje naslova na stranici MSN - zaduženi su novinari, međutim, kako piše BBC, to bi uskoro moglo da se promeni.

Naime, američki gigant planira da ih zameni veštačkom inteligencijom, odnosno automatskim platformama koje će preuzeti njihov posao. Kako navode, "ta promena je u sklopu evaluacije poslovanja".

- Poput ostalih, redovno evaluiramo naše poslovanje. To se može odnositi na pojačano investiranje u nekim oblastima i, povremeno, na pregrupiranje u nekim drugim segmentima. Konkretno ova odluka, donesena je zbog pandemije - navodi se u saopštenju.

Majkrosoft, kao i druge tehnološke kompanije, plaća medijima za korišćenje njihovog sadržaja, ali, zapošljavaju novinare koji odlučuju koji članak će da osvane na internet stranici. Reč je o profesionalcima koji rade honorarno, a njih 50 uskoro očekuje raskid ugovora.

Jedan novinar je nezadovoljno rekao: "Pomisao da mogu da nas zamene mašinama je demorališuća".

Ostali su naveli da veštačka inteligencija ne može da zna striktna pravila uređivanja tekstova, pa bi tako na sajtu mogli da završe i neki neprikladni sadržaji.

Video: Кako Četvrta industrijska revolucija menja tržište rada: Neka zanimanja nestaju, ali nastaju nova

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>