• 3
 ≫ 

Na Kosovo i Metohiju ušlo 30 miliona evra robe iz centralne Srbije

 ≫ 

"Siromaštvo je uticalo da se građani ne odreknu te robe, jer su cene niže i dostupnije njihovom džepu"

  • 3
Pšenica

Siromaštvo je uticalo na to da se građani ne odreknu robe iz centralne Srbije / Foto: Pixabay

Nakon suspenzije stopostotnih taksi na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, i uvođenja reciprociteta za robu iz centralne Srbije, od 1. aprila je 30 miliona evra robe ušlo iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju.

Portparol kosovske carine, Adriatik Stavileci, izjavio je za Ljajmi da je roba iz Srbije uglavnom hrana, poput brašna i pšenice.

Predsednik Kosovskog poslovnog saveza (AKB), Agim Šahini, rekao je da su građani na Kosovu počeli da troše robu iz centralne Srbije.

Prema rečima Šahinija, siromaštvo je uticalo da se građani ne odreknu robe iz centralne Srbije, jer su, kako je naglasio, cene proizvoda iz centralne Srbije niže i dostupnije njihovom džepu.

Šahini je najavio da će, nakon otvaranja administrativnih prelaza, kosovska preduzeća biti još više orijentisana na tržište iz centralne Srbije.

brašno

Pored pšenice, najviše se uvozilo brašno / Foto: pixabay.com

- Ima nekih potrošaca koji bojkotuju tu robu, ali izostala su veća upozoronja zašto te proizvode ne treba kupovati - rekao je Šahini.

Prema njegovoj oceni, građani i dalje konzumiraju proizvode iz centralne Srbije jer nema strategije za zaštitu i pomoć građanima.

U kosovskoj privrednoj komori rečeno je za Ljajmi da još nemaju podatke o tome da li građani konzumiraju proizvode iz centralne Srbije.

- Podaci se objavljuju svaka tri meseca, ali lokalni proizvodi i dalje imaju dobro tržište, što znači da nema pada - navedeno je u odgovoru kosovske privredne komore.

Video: Svi misle da imaju pravo da govore o rešenju KiM: Vučić na međunarodnoj konferenciji

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    31. maj 2020 | 09:21

    Na Nato EU vojskom okupiranoj juznoj Srbiji Kosovo i Metohiji ušlo je 30 miliona evra robe iz centralne Srbije..

  • Kiza

    31. maj 2020 | 10:27

    Ma bravo 👏 A Srbi na Kosovu nemaju Leba da jedu ! Tih 30 milijona ide za Oružje Vojske tz. Kosova .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>