• 0
 ≫ 

Francuska je novi epicentar za strane investitore, ali kriza pomalo menja planove

 ≫ 

Iza sebe je ostavila Nemačku i Veliku Britaniju, sa 1.197 novih, inostranih projekata

  • 0
France, Francuska, more, plaža, distanca Francuska / Foto: Tanjug/AP

Desio se presedan za Francusku, koja je prvi put zauzela poziciju glavnog evropskog središta za nove, strane investicije. Iza sebe ostavlja Nemačku i Veliku Britaniju, pokazalo je istraživanje konsultantske firme "EY".

Tokom 2019. ta zemlja je privukla 1.197 stranih projekata, što je 17 odsto više nego 2018. Druga po redu je Britanija, s 1.109 projekata, a na trećem Nemačka - sa 971 projektom. Broj stranih investicija u najjačoj evropskoj ekonomiji ostao je nepromenjen u odnose na prethodnu godinu.

"EY" istraživanje, sprovedeno u poslovnom sektoru krajem aprila, dalje pokazuje da bi zbog korona krize, međutim, mnogi projekti u Francuskoj mogli "korigovani".

Oko 60 odsto poslovnih čelnika je u anketi istaklo da će ove godine revidirati investicione planove vezane za Francusku, a 15 odsto će ih odložiti za 2021. Dobra vest za Francuze je da niko ne namerava da ih otkazuje, ali ni da dodaje nove.

Kako bi privukao nove ulagače iz inostranstva, Makron je ublažio zakone o zapošljavanju i otpuštanju, preoblikovao je šemu poreznih kredita u trajno niske korporativne poreze, i uveo je ujednačenu stopu poreza od 30 odsto za investitore.

Od izbijanja pandemije, Vlada Francuske se fokusirala na ublažavanje posledica po privredu, a u budućnosti želi više da podstakne domaće kompanije da proizvodnju vrate u Francusku.

Video: Lideri EU čestitali Dan Evrope

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>