• 26
 ≫ 

Vučić i Borisov: Generacije Srba i Bugara imaće korist, auto-put i gasovod za budućnost

 ≫ 

"Južni tok Brisel zaustavio zbog korupcione prakse na tenderima, na Balkanskom toku sve je transparentno"

 • 26
Aleksandar Vučić, Bojko Borisov

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da su zajednički projekti Srbije i Bugarske, autoput Beograd - Sofija i gasovod Balkanski tok, od suštinskog značaja za obe zemlje, a posebno je ukazao da će, zahvaljujući tom gasovodu Srbija biti obezbeđena gasom na dugi period.

- Obišli smo dva važna projketa, zajednička, završetak autoputa između granice dve zemlje i Sofije, i onda bismo imali sve vreme autoput Beograd-Sofija, za 3 sata. To je nešto što ni Srbi, ni Bugari mnogo decenija nisu mogli ni da sanjaju - rekao je Vučić u obraćanju novinarima, nakon što je sa Borisovim obišao i trasu budućeg gasovoda "Balkanski tok", u mestu Krušumski vodopadi.

Pogledajte kako izgleda Balkanski tok:

Dodao je da je izgradnja "Balkanskog toka" od suštinskog značaja za budućnost Srbije i Bugarske. Vučić je rekao da je obišao radove na izgradnji tog autoputa kod Slivnice i Dragomana i lično se uverio koliko se uspešno odvijaju radovi i čestitao Bugarima.

Kaže da je zatim sa Borisovim otišao u severni deo centralne Bugarske, gde su obišli radove na izgradnji Balknaskog toka, koji je od suštinskog značaja za budućnost Bugarske i Srbije.

- Nisam siguran da ljudi u obe zemlje razumeju sada značaj te investicije. Izgradnja ovog gasovoda će za obe zemllje značiti rast ekonomije i indsutrijske proizvodnje, kao i obezbeđivanje gasa za domaćinstva na dugi period, koji je jedan od najvažnijih energenata - naveo je Vučić.

Istakao je da gasovod ima, kako je rekao, strateški i dubinski značaj za napredak investicija u obe zemlje.

- Video sam kakvom brzinom se radi i koliko kvalitetno to rade Bugari i nadam se da ćemo u kratkom vremenskom periodu završiiti povezivanje bugarskog gasovoda sa srpskim gasovodom na teritoriji Zaječara - kazao je Vučić i dodao da će Srbija uskoro izgraditi i gasni interkonektor od Niša ka Bugarskoj, uz finansijsku podršku EU.

- Zahvalan sam Bojku Borisovu, jer sam danas video više nego u svim ranijim putovanjima - konstatovao je Vučić.

Vučić je zahvalio Borisovu na podršci Srbiji na evropskom putu, što, kako je rekao, nije uvek lako, i dodao da je Bojko nosilac najvišeg ordena Republike Srbije i da ima obavezu da pomaže Srbiji. Zahvalio je premijeru Bugarske, što je, kako kaže, uložio mnogo truda, energije i entuzijazma u pravljenje najboljih mogućih odnosa Srbije i Bugarske, i Srba i Bugara.

Istakao je da Srbija doživljava Bugarsku kao istinski prijateljsku zemlju, a bugarski narod kao bratski.

Predsednik je naglasio da niko u Srbiji neće reći nijednu ružnu reč za Bugare i Bugarsku i da Srbi doživljavaju Bugare kao bratski narod i Bugarsku kao prijateljsku državu.

Vučić je dodao da lupom da tražite nekog u Srbiji ko će reći nešto loše za Bugarsku, nećete moći da nađete.

- Sve ovo što je organizovao Borisov dovoljno govori o toj bliskosti - dodao je Vučić.

"Uz aplauze Beograda, Moskve i SAD"

 

Aleksandar Vučić, Bojko Borisov

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Premijer Bugarske Bojko Borisov istakao je danas da radovi na gasovodu “Balkanski tok” kroz njegovu zemlju nisu stali za vreme korona virus krize.

Projekat će, ističe bugarski premijer, biti od koristi za obe zemlje i da će generacije koje dolaze moći da imaju finansijske koristi.

Kazao je da se projekat sprovodi uz pomoć Evropske komisije, poštujući sve zahteve Trećeg liberalizacionog paketa, „uz aplauze Beograda, Moskve i SAD".

- Pokazao sam srpskom predsedniku novo proširenje na kojem radimo. Radimo na dve velike kompresorske stanice koje će raditi pod pritiskom od 64 bara. Do sada je bila propusnost 22 bara, a biće do 70 bara, kako bi naši srpski prijatelji mogli da uzimaju taksu na tranzit uz veću propusnost - objasnio je Borisov, u zajedničkom obraćanju medijima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nakon obilaska radova na gasovodu.

Ukazao je da se radi i na interkonektoru sa Grčkom, te da će čitav projekat Balkanskog toka garantovati diverzifikaciju, jer će kroz gasovod moći da prolazi ruski, američki, katarski, turski i gas iz drugih delova sveta.

Borisov je istakao da se radi o potpuno bugarskoj investiciji.

Podsetio je da je Južni tok Brisel zaustavio zbog korupcione prakse na tenderima, a da je na Balkanskom toku sve transparentno.

S tim u vezi je ukazao da su na radovima u vrednosti od 250 miliona evra, koje je uložila Bugarska, uključene grčke kompanije, kao i firma iz Saudijske Arabije, a da među oko 1.200 radnika ima Italijana, Grka, Arapa.

Ukazao je da je korona virus doveo do kašnjenja projekta za dva do tri meseca, i najavio da će u oktobru stići kompresori za kompresorske stanice koje su obišli.

Korona virus je, istakao je, odneo mnogo ljudskih života, naneo veliku štetu po ekonomiju u celom svetu, ali je sada došlo vreme da se srpski i bugarski narod ponovo druže i posećuju.

- Nismo uzalud izabrali 1. juni, Dan deteta, za ovu posetu. Mi smo velika deca, volimo da se igramo. Tako smo se vozili helikopterom i posle džipom. Bilo je izuzetno prijatno. Simbolično time ukidamo karantin. I nadam se da ćemo uz svu simboliku uspeti da zaboravimo krizu kovid 19 - rekao je Borisov.

On je dodao da je vreme da se vratimo normalnom životu i radu, naglasivši da tokom aktuelne krize radovi na trasi Balkanskog toka nisu stajali.

Video: Ceo projekat Balkanskog toka

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • MINA

  1. jun 2020 | 12:58

  Od gasovoda i auto-puta koristi ce imati i Srbija i Bgarska....

 • Zeljko85

  1. jun 2020 | 13:45

  Odlična vest, taj gas značiće dosta za Srbiju i ekološki i ekonomski.

 • Irina Markov

  1. jun 2020 | 12:59

  Ulazemo u buducnost nase dece.

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>