• 0

Rio Tinto, poznat po radovima u Srbiji, izvinio se: "Uništili smo lokalitet star 46.000 godina"

Radovi su trenutno stopirani

  • 0
Rudnik, podzemni, šine, zlata, srebra, bakra

Foto: Shutterstock

Rudarski gigant "Rio tinto", poznat našoj javnosti po istraživanju litijuma u Loznici,  izvinio se domorodačkom stanovništvu zapadne Australije nakon što je detoniranjem eksploziva uništio arheološki lokalitet star 46.000 godina.

Kompanija je detonirala ekploziv u delu klisure Jukan, uništivši dva drevna skloništa naroda Putu Kunti Kurama i Pinikura.

 

Pokušavajući da proširi svoje rudnike gvožđa, rudarska kompanija dobila je još 2013. godine odobrenje za ležište Brokman 4, ali su dalja ispitivanja otkrila arheološko nalazište, u kojem su pronađeni brojni predmeni, oruđa od kostiju i 4.000 godina stara upleten pramen kose.

 

- Žao nam je za štetu koju smo uzrokovali. Naš odnos sa narodima Putu Kunti Kurama i Pinikura nam mnogo znači i radili smo sa njima dugo godina. Nastavićemo i dalje i pokušati da otkrijemo šta se tačno desilo da bi ojačali naše partnerstvo - navela je kompanija.

Rio tinto je takođe saopštio da je stopirao sve radove na toj lokaciji.

Video: Bili smo u selima koja leže na litijumu - naša budućnost je bela

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>