• 0
 ≫ 

Fabrike u Evropi se oporavljaju, azijske tonu sve dublje

 ≫ 

Oštri padovi u pojedinim ekonomijama

  • 0
fabrika, radnik

Foto: Pixabay

Evropske fabrike su izgleda prevazišle najgori pad izazvan Kovidom-19, dok se situacija u azijskim pogoršala u maju, pri čemu su izvoznici u Japanu i Južnoj Koreji zabeležili najoštriji sunovrat aktivnosti u poslednjih 10 godina, prema rezultatima nekoliko istraživanja.

Mada je fabrička aktivnost u Evropi prošlog meseca i dalje bila oskudna, menadžeri nabavke kažu da je minimalan nivo na kom je bila u aprilu prošao jer su vlade širom kontinenta počele da ublažavaju restriktivne mere uvedene s ciljem zaustavljanja širenja smrtonosnog virusa.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u proizvodnji u evrozoni, koji izračunava kompanija HIS Markit, oporavio se u maju nakon aprilskog pada na najniži nivo u skoro 22-godišnjoj istoriji tog istraživanja, zabaleževši rast na 39,4 poena sa 33,4 poena prethodnog meseca.

Ipak, to je još uvek daleko ispod granice od 50 poena koja razdvaja rast od pada.

Istovremeno, Velika Britanija je zabeležila u maju dodatni oštar pad proizvodnje, a blagi porast sektorske aktivnosti je uglavnom bio vezan za opremu za zdravstvo i ličnu zaštitu.

Očekuje se i da će podaci iz SAD takođe pokazati nastavak pada fabričke aktivnosti prošlog meseca.

Na drugoj strani sveta, istraživanja o proizvodnoj aktivnosti azijskih preduzeća nagoveštavaju odlaganje oporavka neko vreme, mada se kineska fabrička aktivnost neočekivano vratila na staze rasta u maju.

Kineski indeks PMI za proizvodni sektor, prema zajedničkom istraživanju kompanija Kaisin i Markit, dostigao je prošlog meseca 50,7 poena, najviši nivo od januara, jer je ublažavanje mera ograničenja kretanja omogucćilo da se kompanije vrate na posao i očiste zaostale narudžbine.

Za razliku od Kine, fabrička aktivnost u Japanu je potonula u maju po najvećoj stopi od 2009, a slično je i u Južnoj Koreji, gde je zabeležen najviši pad u poslednjih više od 10 godina.

Aktivnost fabrika u Indiji snažno se smanjila u maju, tajvanska proizvodnja je takođe nastavila silazni trend, dok su Vijetnam, Malezija i Filipini registrovali oporavak indeksa PMI u odnosu na april, mada su vrednosti ostale ispod praga od 50 poena.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>