• 0
 ≫ 

Klijenti zbog krize moraju da prodaju kuće, banke to koriste da profitiraju

 ≫ 

Tvrde da gube očekivani profit, ako se prerano prekine hipoteka

  • 0
Kuća na prodaju, prodaja nekretnina

Tvrde da gube očekivani profit, ako se prerano prekine hipoteka / Foto: Shutterstock

Kanadska TD banka naplatila je 30.000 dolara hipotekarne kazne Kristini Baribini prisiljenoj da proda kuću zbog pandemije virusa korona.

Kada je pandemija pogodila Ontario, Kristinin prihod, kao agenta za nekretnine je presušio, i znala je da će morati da proda sopstvenu kuću.

Takođe je znala da će postojati kazna za rano izlaženje iz petogodišnje hipoteke kod TD banke, ali nije očekivala da će to biti skoro 30.000 kanadskih dolara.

Banke su spremne da profitiraju od klijenata koji moraju da prodaju svoje kuće u narednim mesecima, kaže jedan stručnjak za stambene kredite.

- Kada izgubite svoj prihod zbog finansijske krize s kojom se suočavamo sada i morate da predate više desetina hiljada svom zajmodavcu, to je razarajuće - rekao je savetnik za hipoteke, Rob Meklister. On dodaje da bi bilo idealno da banke pokažu malo saosećanja.

Sve velike kanadske banke koriste se sličnim metodama za izračunavanje penala i kažnjavaju ljude ako prerano prekinu ugovor na hipoteku s fiksnom kamatnom stopom. Banke tvrde da gube očekivani profit od klijenta ako prerano prekinu hipoteku.

Kanada, grad, ljudi

Kanada ne pamti ovakvu krizu, ali ima šanse da se oporavi / Foto: Pixabay

U izjavi portparola TD banke, rečeno je da banka vodi računa o klijentima i da je Baribini ponuđeno dodatno odlaganje hipoteke na pet meseci.

Nakon što je ona podnela žalbu, banka nije pregovarala o smanjenju kazne u iznosu od 30.000 dolara, ali je rekla da je "razmotrila opcije koje su dostupne za smanjenje naplate".

Baribina negira da su joj bile ponuđene bilo kakve olakšavajuće mogućnosti.

Istraživanje Kvebeškog odbora za nekretnine za 2010. godinu otkrilo je da je kazna IRD-a - za rano izlaženje iz hipoteke sa fiksnom stopom - često bila 200 odsto veća od stvarnog gubitka koji je banka pretrpela.

Teško je znati koliko će se Kanađana suočiti sa hipotekarnim kaznama zbog krize, ali izvršni direktor Kanadske korporacije za hipoteku i stanovanje, Evan Sidal, izrazio je zabrinutost pred federalnim odborom za finansije pre dve nedelje.

Sidal je rekao da će se hiljade Kanađana, koji su odložili plaćanja hipoteke tokom pandemije, suočiti sa "strmoglavim dugovima" nakon što naplate stignu ove jeseni.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>