• 0
 ≫ 

Dok je Nemačku spasavao Kurcarbajt, Austrija je u maju imala pola miliona nezaposlenih

 ≫ 

U zemlji sa najjačom evropskom ekonomijom, skraćeno je radilo skoro 25 odsto radne snage iz uslužnih delatnosti

  • 0
posao, uspeh

Skraćeno su najmanje radili građevinci / Foto: Pixabay

U Nemačkoj je u maju 7,3 miliona zaposlenih radilo sa skraćenim radnim vremenom, prema računici ekonomskog instituta IFO.

"Ova cifra nikada nije bila veća. Tokom globalne finansijske krize, broj radnika sa skraćenim radnim vremenom je dostigao maksimum u maju 2009, kada je bilo pogođeno nešto manje od 1,5 miliona ljudi", kaže stručnjak za tržište rada Sebastijan Link, a navodi IFO u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Tokom korona krize, nemačke kompanije su najavile da će uvesti skraćeno radno vreme za 10,1 milion zaposlenih, a prema podacima instituta IFO, one su to zaista primenile u 71,6 odsto slučajeva u odnosu na najavljeni broj.

U sektoru usluga, 2,4 miliona Nemaca je radilo u maju sa skraćenim radnim vremenom, što predstavlja 24,5 procenata radne snage.

Ovaj procenat je bio najniži u građevinarstvu, gde je 163.000 ljudi ili 4,1 odsto zaposlenih imalo skraćeno radno vreme.

S druge strane, u Austriji je u maju broj nezaposlenih dostigao 517.122, što je za čak 174.000 više nego istog meseca prošle godine.

Kriza zbog virusa negativno se odrazila na tržište rada, te je privremeno zatvaranje privrede donelo rekordan broj nezaposlenih, koji Austrija nije imala još od Drugog svetskog rata.

Rekordan broj nezaposlenih zabeležen je 13. aprila sa 588.234 i od tada je počeo trend smanjenja. Stopa nezaposlenosti dostigla je 11,5 odsto, i po tome se Austrija trenutno, u poređenju sa drugim evropskim državama, nalazi na osmom mestu.

Video: Austrijska policija zahvalila građanima što se pridržavaju samoizolacije

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>