• 4
 ≫ 

Postoje samo 4 direktora Afroamerikanca među 500 najjačih firmi: Evo šta su rekli o stanju u Americi

 ≫ 

"Odgovornost korporativne Amerike je da premosti praznine"

  • 4
Protest, SAD, Džordž Flojd Foto: Tanjug/AP

Samo četiri direktora sa liste magazina Fortun su crnci, a njih trojica obratili su se javnosti posle smrti Džordža Flojda.

Oni su Marvin Elison iz kompanije Love, Kenet Frajzer iz Merka, Rodžer Fergusin iz TIAA i Džid Zejatlen iz TPR.

- Ovo je lično -

Džid, direktor luksuzne robne marke Tapestry, u čijem vlasništvu su i Kate Spade, Coach, kao i Stuart Weitzman, poslao je poruku svojim zaposlenim.

- Krenuo sam nekoliko puta da napišem ovo pismo, ali svaki put sam se zaustavio. Oči su mi suzile. Ovo je lično - napisao je Džid.

On je podsetio da su prodavnice širom zemlje oštećene od Njujorka do San Franciska, ali da postoji širi problem.

- Možemo zameniti naše prozore i torbe, ali ne možemo da vratimo Flojda, Ahmauda Arberija, Tejlor, Erika Garnera, Martina, Emeta i mnoge druge. Svaki od tih života je važan - napisao je.

Kompanija radi u cilju rešavanja ovih nejednakosti, rekao je Zeitlin, a tokom vikenda rukovodstvo je radilo na „"sazivanju socijalne pravde, formulisanju dugoročnog plana za rešavanje sistemske nejednakosti" u oblastima poput zdravstva, ekonomije i javne bezbednosti.

Zeitlin se rodio u Nigeriji, a onda ga je, kada je imao pet godina, usvojila američka porodica. Proveo je 20 godina u Goldman Saksu pre nego što je došao u današnju kompaniju.

"Strah i frustracija"

Generalni direktor Lowe Marvin Elison takođe je poslao pismo svom timu.

"Odrastao sam na jugu i sećam se priča koje su moji roditelji delili o životu. Dakle, imam lično razumevanje, strah i frustraciju koju mnogi od vas osećaju",

Istakao je nultu toleranciju prema rasizmu i posvećenost osiguranju i bezbednosti. Rukovodstvo će ulagati u nove resurse za bolju podršku zaposlenih i zajednice, navodi se u pismu.

"Flojd sam mogao biti i ja"

Izvršni direktor Merka, Ken kaće da to što se desilo Flojdu moglo je da se dogodi bilo kome, pa i njemu.

- Ono što afroamerička zajednica vidi na tom snimku jeste da se taj čovek, koji bih mogao biti ja ili bilo koji drugi Afroamerikanac, ne tretira kao ljudsko biće - naveo je.

On je odrastao u Filadelfiji, u vreme kada je Martin Luter King, mlađi vodio proteste. Frazier je rekao da je bio deo šačice dece koje je grad izabrao da budu odvedeni škole kako bi dobili "rigorozno obrazovanje", gde je on bio samo jedan od devet učenika crnaca.

Kaže da je jedan od retkih srećnika koji je imao drugačiji životni put. Ali primetio je svakako "ogromne praznine u mogućnostima" koje postoje i danas.

- Odgovornost korporativne Amerike je da premosti te praznine - rekao je Frazier. "Ako ne pokušamo da stvorimo mogućnosti da se ti ljudi zaposle - ostaje im beznađe."

Ranije je Barak Obama podsetio da 1983. godine, kada je on stekao diplomu Univerziteta Kolumbija, među izvršnim direktorima 500 najvećih kompanija sa liste magazina Fortun nije bilo nijednog crnca.

Video: Rasizam u Americi na svakom koraku: Mladići zamalo izbačeni iz teretane zbog boje kože

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    2. jun 2020 | 16:36

    Slično je i u Srbiji.

  • Драган

    2. jun 2020 | 16:31

    То је чувени “амерички сан “ ,који би Трамп и остали хтели да наметну свету ??Им ли то смисла ?????

  • Veronika

    2. jun 2020 | 21:48

    Demokratija na delu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>