• 29
 ≫ 

Odložene akcize na gorivo: Od 1. jula počinju da važe nove, uvećane

 ≫ 

Osim akciza, u cenu goriva se uračunavaju i posebne naknade za obavezne državne rezerve

  • 29
nafta, naftaši, gorivo Cene goriva svetsko tržište nafte

Foto: Shutterstock

Nove, uvećane akcize na gorivo počeće da važe od 1. jula, odlučila je Vlada Srbije.

Vlada Srbije je, podsetimo, početkom godine pomalo neuobičajeno, odlučila prvo da povećanje akciza na gorivo pomeri za 1. jun, iako je prvobitnom odlukom to bilo predviđeno za 1. februar.

Sada se pomera za još mesec dana. Akcize su usklađene sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2019. godini, pa će sada biti uvećane za otprilike jedan dinar.

Tako će ovaj namet na benzin biti 57,10 dinara po litru, evrodizel 58,72 dinara, dok će akcize za gas biti 44,59 dinara. Za biogorivo i biotečnosti akcize će biti 57,37 dinara, a za ostale naftne derivate 68,45, prenosi portal 021.

Dizel u Srbiji je pojeftinio od početka godine, što je posledica pada cene sirove nafte na globalnom tržištu.

Državne dažbine, u koje spada i akciza, budući da su u maloprodajnoj ceni goriva zastupljene sa više od 50%, svakako imaju veliki uticaj na krajnju cenu goriva.

Podsetimo, osim akciza, u cenu goriva se uračunavaju i posebne naknade za obavezne državne rezerve, PDV, naknada za energetsku efikasnost, markiranje goriva...

Kada od jula krene usklađivanje, država će po svakoj litri benzina prihodovati 57,1 dinar, evrodizela po 58,72, a tečnog naftnog gasa 44,59 dinara.

Razne dažbine utiču na konačnu cenu, tako da je pitanje koliko realno košta gorivo koje sipamo u naše automobile, kada se oduzmu svi porezi i nameti.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>