• 4

Javni dug Grčke ide na 200 odsto BDP-a: Slamka spasa su turisti i kreditori

Ova zemlja je u proteklih 10 godina koristila tri programa međunarodne finansijske pomoći za izlazak iz krize

  • 4
Kefalonija, Grčka

Kefalonija / Foto: Pixabay

Grčka želi da pregovara sa kreditorima iz evrozone o novim fiskalnim ciljevima, jer korona kriza utiče na nagomilavanje javnog duga zemlje na gotovo 200 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Grčka, koja je u proteklih 10 godina koristila tri programa međunarodne finansijske pomoći za izlazak iz krize, dogovorila se sa poveriocima 2018. da ostvaruje primarni budžetski suficit u visini od 3,5 odsto do 2022. Mada taj nivo suficita ograničava mogućnosti vladine potrošnje, postavljen je kao zahtev u zamenu za ublažavanje uslova otplate duga.

Međutim, pošto je pandemija blokirala ekonomsku aktivnost u Grčkoj, ministar finansija te zemlje, Kristos Staikuras, kaže za CNBC da će sa kolegama iz evrozone razgovarati o novim fiskalnim ciljevima.

- Uzimajući u obzir odluke koje je nedavno donela Evrogrupa, mi te ciljeve nemamo u finansijskom planu za 2020, i razgovaraćemo na nivou Evrope, u Evrogrupi, o ciljevima, pravilima i zahtevima za 2021. nadalje, imajući u vidu rashode kao odgovor na korona krizu - rekao je Staikouras.

U jeku pandemije, evropski kreatori politika dogovorili su se u martu da suspenduju fiskalne ciljeve za sve zemlje članice EU, dajući im više slobode da se izbore sa neviđenim ekonomskim udarom. Međutim, predviđeno je da ta odluka bude privremenog karaktera, kao odgovor na ekonomsku krizu širom bloka.

Evropska komisija je prognozirala u maju da će odnos grčkog duga prema BDP-u iznositi 196,4 procenta u 2020. godini i 182,6 odsto 2021.

Prošle godine, javni dug Grčke je činio 176,6 odsto BDP-a.

 

- Prema Evropskoj komisiji, mi nećemo imati najveći rast duga prema BDP-u u 2020, bićemo četvrti u tom pogledu, ali ćemo imati najveći pad ovog odnosa u 2021. godini - naveo je ministar, dodajući da je grčki dug održiv.

Jedna od glavnih neizvesnosti za grčku ekonomiju u 2020. je poslovanje turističke industrije.

- Procenat privrednog pada u ovoj godini u velikoj meri zavisi od performansi turizma - kaže Staikouras.

Grčka se nada da će prve turiste dočekati 15. juna, jer počinje postepeno da ukida ograničenja putovanja, što, između ostalog, znači da neće biti zahteva za testiranje na virus, niti perioda samoizolacije za ulazak u zemlju.

Prema podacima, do sada je u Grčkoj evidentirano 2.918 zaraženih i 179 smrtnih slučajeva od Covida-19. Grčka vlada se nada da će niska stopa infekcije uveriti turiste da je njihova zemlja sigurna turistička destinacija, piše CNBC.

Video: Niko nije srećan ali se mora: Na plažama u Grčkoj prve ležaljke ograđene pleksiglasom

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ironija

    3. jun 2020 | 09:07

    A ko će da ih spase? Ovi iz EU neće da odu tamo na letovanje, dug put, korona, migranti... nama kažu da sedimo u Srbiji... znaci ode Grcka...

  • Zile

    3. jun 2020 | 12:17

    Znaci Srbija moze ladno da se zaduzi jos 20,30 milijardi evra i bice opet manje duzna od Grcke,Italije,Japana,Amerike...Pa to je super.A ekonomija jaca i raste i bez zaduzivanja .Treba da uzme vlast na 20 god kredit od 20. Milijardi evra i da rasporedi taj novac na 4. God.Plate ce da porastu za 15-20 hiljada dinara i bice para za sve.Da i mi malo bolje zivimo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>