• 0

Dok je pandemija harala, svet je bespovratno gubio tone hrane i pića

Moglo bi biti izgubljeno 10 miliona hektolitara vina

  • 0
ručak, hrana, koronavirus

Moglo bi biti izgubljeno 10 miliona hektolitara vina / Pixabay.com

Pandemija je primorala neke farmere i proizvođače da rade ono što je bila praksa tokom Velike depresije (1929/30): da se jednostavno oslobode svojih proizvoda ili razmatraju mere koje bi ih preventivno održale od propadanja, usled slabe potražnje.

Kada se situacija sredinom marta tek zahuktavala, ljudi su požurili da nabave zalihe svega - od toalet papira do hrane, jer su strahovali da će doći do nestašice. Nakon što je prvobitni šok počeo da "bledi", a enormne količine netaknutih proizvoda završile u smeću, proizvođači su se suočili s novim problemom: u njihovim rukama ostalo je previše dobre hrane, koju su morali da bace zbog roka važenja.

Između ostalog, bačeni su milioni litara netaknutog pića. Restorani, barovi i kafići su u trenu prestali da rade, pa nije bilo potrebe za naručivanje robe, konkretno pića i hrane. To je proizvođačima vina i piva, ostavilo velike zalihe. CEEV izveštava da bi moglo biti izgubljeno 10 miliona hektolitara vina.

Ništa bolje nije bilo ni proizvođačima piva, a neki su se žalili da moraju da puste neiskorišćeno pivo niz odvode. Nemačko udruženje DBB reklo je ruskim medijima da "iako neki proizvodi mogu biti ponovo iskorišćeni, dosta otvorenih sanduka je potrebno baciti".

Šnicla

Oko 60 odsto Amerikanaca je zabrinuto da li će moći da kupi meso / Foto: Pixabay

Izgubljene su i tone mesa.

 

Pandemija je poremetila i rad u pogonima za preradu mesa, nakon što su se radnici zarazili. Neka postrojenja u SAD i Evropi su se potpuno zatvorila, a neka su nastavila rad, ali sa smanjenim kapacitetom. Prema nedavnoj "YouGov" anketi, 60 odsto Amerikanaca je zabrinuto da li će moći da kupi meso.

Poljoprivrednici su morali da se reše stoke, a velika američka kompanija je eutanizirala dva miliona živine, na farmama u Delaveru i Merilendu. Ista sudbina je zadesila i svinje, jer je farmerima ponestajalo prostora.

Kriza je usporila i prodaju mleka i ostalih mlečnih proizvoda, koji su u velikoj meri zavisni od konzumacije u školama i lancima brze hrane, dok sa druge strane - krave ne mogu biti sprečene da daju mleko.

Da bi cene ostale stabilne, mlekare su svakodnevno odbacivale 3,7 miliona galona mleka, prema američkim podacima. Neke krave su poslate u pogone za preradu mesa, a taj broj je porastao 2 odsto u aprilu. Umesto da daju mleko, njihovo meso je korišćeno za hamburgere.

Video: Grad unuštio Valentinino poljoprivredno imanje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>