• 0

Rajska ostrva ne žele da otvaraju ekonomiju, jer im je zdravlje građana na prvom mestu

"Ljudi, a ne novac", rekao je premijer Henri Puna. Polinezija, inače, nema nijedan zabeležen korona slučaj

  • 0
polinezija

Polinezija / Foto: Pixabay

U godini kada je pandemija razorila svetsku ekonomiju, većina zemalja, a posebno one zavisne od turizma, sada gledaju kako da ublaže njene posledice. Međutim, nekima je bitnije zdravlje od profita.

Polinezija, grupa ostrva u Tihom okeanu, nema nameru da otvara sezonu za turiste, jer žele da ostanu 100 odsto "korona free". Ova subregija Okeanije je u prva tri meseca 2020. imala dobar broj rezervacija, što je održalo porodične firme, uprkos neuspešnoj sezoni.

O tome priča menadžer Pa Napa, zadužen za resort "Kiikii Inn & Suites", koji se nalazi na jednom od 15 najvećih ostrva. Ko poseti ovo rajsko mesto, može da uživa u tropskom cveću, drveću banana, plavim lagunama... Gosti se takođe odmaraju kraj bazena i gledaju u smaragdno-zelene planinske vrhove.

Međutim, tokom sredine marta Napa nije imao rezervacije za čak 16 soba, a ceo kalendar je bio izbrisan.

Korona se širila munjevito, a tokom vikenda na desetine letova za Rarotongu je bilo otkazano, plovidbe kruzera zabranjene, a granična ograničenja su nalagala da niko osim Novozelanđana ne može da kroči na Polineziju.

Ostia, plaža, blizu Rima, Italija, turizam

Italija takođe nije u zavidnoj poziciji / Foto: Tanjug/AP

Ljudi, a ne novac - rekao je premijer Henri Puna, i tako svima stavio do znanja šta im je na prvom mestu.

Inače, turizam polinezijskoj ekonomiji donosi oko 300 miliona dolara. Inače, ova nacija koju čini 17.500 ljudi još nije zabeležila nijedan slučaj korona virusa. Ipak, višegodišnja linija rasta sada je naglo prekinuta.

ANZ banka je upozoravala da zemlja neće videti nijednog turistu najmanje 3 meseca, odnosno do juna, što je uzrokovalo pad BDP-a za 60 odsto. Svako vraćanje u normalu se sada odvija sporo, a prema mišljenju ekonomista - 2020. će biti teška godina za Polineziju.

Turizam čini dve trećine nominalnog BDP-a, a broj međunarodnih dolazaka je skočio na 171,550 u 2019, što je rast od 37 odsto u poređenju sa prethodnih pet godina. Tom rastu je doprinela izgradnja resorta i kuća za odmor, ali i agencija za buking Airbnb.

Video: Seničić o ograničenom broju turista u kolima u Grčkoj

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>