• 2

Gugl ide na sud: Advokatska firma ih tuži za prikupljanje podataka iz privatnog režima

U žalbi se navodi da ova kompanija ne može da nastavi s prikrivenim i neovlašćenim prikupljanjem podataka gotovo svih Amerikanaca koji poseduju telefon ili računar

  • 2
gugl, google

Foto: Pixabay

Kompanija Gugl je tužena u SAD zbog tvrdnji da nezakonito narušava privatnost korisnika, time što prati šta pretražuju čak i kada to rade u privatnom režimu (private mode).

Reč je o najmanje 5 milijardi dolara isplate.

Mnogi korisnici interneta misle da se njihova istorija pretraživanja ne prati ako podese privatni režim, ali Gugl kaže da to nije tako. Dalje negiraju da je to nelegalno i kažu da su unapred vezani za podatke koji se prikupljaju u ovom režimu.

Prema dostupnim informacijama, verovatno se radi o milionima korisnika koji su od 1. juna 2016. pretraživali u privatnom režimu, to tvrdi advokatska firma "Boies Schiller Flexner", koja je podnela zahtev u utorak, pred saveznim sudom u San Hoseu (Kalifornija).

Anonimni režim podrazumeva da korisnici pretražuju internet, a da se njihova aktivnost ne čuva na pretraživaču ili uređaju. Ali, posećene veb stranice mogu da koriste alate kao što je Gugl Analitiks.

U žalbi se navodi da ova kompanija ne može da nastavi s prikrivenim i neovlašćenim prikupljanjem podataka gotovo svih Amerikanaca koji poseduju telefon ili računar.

- Svaki put kada otvorite novi tab, bez anonimnosti, veb stranice mogu da prikupe informacije o vašoj istoriji pretraživanja - kaže portparol Hose Kastaneda.

Video: Naručio je telefonom namirnice, a onda je dron obavio nabavku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Casper👻

    3. jun 2020 | 16:37

    Toliko galame o 'čipovanju', a ljudi ne shvataju da su čipovani još onog trenutka kada su otvorili googl nalog na telefonu.

  • aaaaaa

    3. jun 2020 | 15:34

    Najgore je od svega što mi obični gradjani koji smo iskorišćeni od gugla nećemo vidjet ni centa od ovih 5 milijardi

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>