• 3

U Beču sutra startuje prvi autobus na vodonik

"Pored električnog pogona, i pogon na vodonik kod gradskih autobusa je važna tema"

  • 3
Beč, prevoz, autobus, kola

Beč / Foto: Shutterstock

Gradski prevoz u Beču "Viner linien“, koji je već duže vreme usmeren na ekološki prevoz, testiraće autobuse na vodonik.

Flota vozila na električni pogon stalno raste, a od sutra će u Beču putnike prevoziti i autobus na vodonik. Reč je o liniji 39A, koja će biti na probnom testu do 12. juna.

"Viner linien" planira da do 2023. nabavi deset autobusa na vodonik, sapšteno je na predstavljanju novog vozila. Testiraće se autobus proizvođača Solaris, model "Urbino 12 hidrogen".

- Pored električnog pogona, i pogon na vodonik kod gradskih autobusa je važna tema - naglasio je direktor "Viner linien", Ginter Štajnbauer.

On je istakao da proizvođači moraju proizvoditi autobuse po realnim cenama, gradski prevoznici da se što pre preorijentišu, a da politika stvori okvirne uslove kako bi se osiguralo da prevoz bude još više održiv i ekološki.

Video: Palo je temeljno ribanje: Dezinfekcija beogradskih autobusa zbog korona virusa

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zz

    3. jun 2020 | 14:39

    Sagorevanjem vodonika dobija se voda...iz vode se dobija vodonik uz utrošak energije...ako bi bilo moguće zatvoriti krug tehnološki i isplativo vodonik-voda-vodonik, to bi bio kraj uglja, fosilnih goriva i ostalog...a onda i štetnih emisija...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>