• 45
 ≫ 

Danas isplata 30.000 dinara: Država isplaćuje drugi korona minimalac

 ≫ 

Radnici mogu za dan, dva da očekuju novac na svojim računima

  • 45
biznis grafikon rasta

Foto: Shutterstock

Država će danas isplatiti drugi minimalac za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća, kao deo iz paketa ekonomskih mera za smanjenje efekata korona virusa.

Isplatiće i 50 odsto pomoći za velika preduzeća, najavljeno je ranije. To je, kako je takođe istaknuto, šest dana pre nego što je bio zacrtan rok za ovu isplatu.

Poslodavcima će minimalac od oko 30.000 dinara leći za svakog radnika, tako da već od ponedeljka 8. juna, novac na računima mogu da očekuju i radnici.

Kako se isplaćivao prvi minimalac?

 

Veliki broj poslodavaca promenio je praksu u isplati zarada krajem marta i najavio da će tako biti zaključno sa junskom zaradom. Na promenu dinamike uticala je državna pomoć zbog koje su mnogi odlučili da zaradu isplaćuju u dva dela, u drugom delu 30.000 dinara, a u prvom ostatak do pune plate.

Na ovaj način radnik u finansijskom smislu nije oštećen i jedina razlika u odnosu na ranije je to što zaradu prima u dva dela.

Mogućnost koja, takođe, postoji jeste da poslodavac isplati celu zaradu, kao što je to činio do sada, a da 30.000 dinara bude drugi deo kao dodatak na platu.

Podsetimo, država je u sklopu ekonomske pomoći privredi, donela odluku da svakoj kompaniji, za svakog radnika, isplati po 30.000 dinara tokom tri meseca.

Nemaju, međutim, svi radnici pravo na 30.000 dinara. O tome više možete pročitati u našoj posebnoj vesti OVDE.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRINCIPijalan

    4. jun 2020 | 08:45

    Ovaj novac od 30.000 je pomoc firmama kako ne bi morali da otpustaju svoke radnike i da ih lakse isplate jer su bili osteceni i nisu imali prometa zbog korone ili su bili osteceni. Ok. Svaka cast. Zasto onda firme koje su radile sasvim normalno i cak ostvarivali ekstra zaradu (prodavnice, apoteke), ne bi taj novac dali dodatno na platu svojim radnicima jer su ipak bili najizlozeniji u toku pandemije? Ako ne, takve firme treba da se odreknu ovog novca.

  • Bg

    4. jun 2020 | 09:19

    Ovaj mininalac mora da se prosledi radnicima ko radi na belo zna, mora da se usmeri na račun radnika. A ko vam poslodavac ne usmeri prevario vas je i vaše pare zadržao za sebe.

  • Lady

    4. jun 2020 | 07:48

    Ne dobih jos ni 100evrica haha

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>