• 0

Peking popustio pod pritiskom: Ublažava ograničenje letova nakon pretnji iz Vašingtona

Avio-kompanije bi bile suspendovane na četiri sedmice, ukoliko bi 10 putnika ili više bilo pozitivno na testu na Covid-19

  • 0
let, putnici, avion

Peking je popustio pod pritiskom / Foto: Pixabay

Kina će ublažiti ograničenje letova, uvedeno zbog virusa, i omogućiti većem broju stranih avio-prevoznika da lete u kontinentalni deo zemlje, saopštila je Uprava civilnog vazduhoplovstva Kine (CAAC).

Kako prenosi Rojters, ova odluka Pekinga dolazi neposredno nakon što je Vašington najavio da će zabraniti kineskim avio-kompanijama da lete u Sjedinjene Države zbog kineskih ograničenja prema američkim avio-kompanijama.

Kvalifikovanim stranim prevoznicima, među kojima se na oko 95 njih odnosi zabrana letova za Kinu, biće dozvoljeni letovi jednom nedeljno u neki grad po njihovom izboru, počev od 8. juna, navodi se u saopštenju.

Budući da neke zemlje još zabranjuju međunarodne letove, procenjuje se da bi broj međunarodnih letova u Kinu bio povećan za 50 na 150 nedeljno, dok bi se prosečan broj dolazaka putnika dnevno povećao na 4.700 sa sadašnjih 3.000.

Uprava za civilno vazduhoplovstvo je dodala da će svim avio-kompanijama biti dozvoljeno da povećaju broj međunarodnih letova koji uključuju Kinu - na dva nedeljno, ukoliko nijedan putnik na njihovim letovima nije pozitivan na Covid-19, tokom tri uzastopne nedelje pre leta.

U slučaju da pet ili više putnika na jednom letu bude pozitivno na testu po dolasku u Kinu, CAAC će avio-kompaniji zabraniti obavljanje letova nedelju dana. Avio-kompanije bi bile suspendovane na četiri sedmice, ukoliko bi 10 putnika ili više bilo pozitivno na testu.

CAAC je ograničio međunarodne letove od kraja marta kako bi sprečio širenje zaraze korona virusnom.

Američka vlada je saopštila juče da će zabraniti letove u SAD kineskim putničkim avio-prevoznicima počev od 16. juna, čime je izvršila pritisak na Peking da dozvoli američkim avio-kompanijama da nastave letove.

Video: U Beograd stigao voz sa medicinskom opremom iz Kine

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>