• 46

Beogradski aerodrom se širi, ovo su prve fotografije koje pokazuju kako će izgledati

Radovi uveliko traju

  • 46
Nikola Tesla, aerodrom, radovi

Foto: Belgrade airport

Kompanija Belgrade Airport početkom godine počela je radove na modernizaciji i proširenju Aerodroma Nikola Tesla, a u ovom trenutku radi se na proširenju postojeće zgrade terminala, kao i na proširenju platforme što će omogućiti parkiranje većeg broja aviona, saopšteno je iz te kompanije.

Kako se navodi, procenjena vrednost ovih radova je skoro pet milijardi dinara, a pre nekoliko dana počeli su pripremni radovi za izgradnju nove, umetnute poletno-sletne staze.

Radovi na modernizaciji se odvijaju bez većih prekida, što je bio slučaj i tokom vanrednog stanja, u skladu sa svim preporukama i merama zdravstvene zaštite koje su propisale nadležne institucije.

- Očekujemo da će veliki radovi biti izvršeni tokom naredne tri godine. To, između ostalog, uključuje i proširenje terminala, novu, umetnutu poletno-sletnu stazu i dodatne rulne staze, dodatne pozicije za parkiranje aviona, novu platformu za odleđivanje i sprečavanje aviona od zaleđivanja, dodatna parking mesta za automobile kao i nove pristupne puteve - izjavio je generalni direktor Belgrade Airport Fransoa Berizo.

Aerodrom, Nikola Tesla, radovi

Radovi vredni 5 milijardi evra/Foto: Belgrade airport

Dodao je da će kroz planirana proširenja kapaciteta, aerodrom, koji je prošle godine opslužio oko 6,2 miliona putnika, biti u mogućnosti da opsluži projektovanih 15 miliona putnika do kraja koncesionog perioda.

- Naš cilj je da značajno poboljšamo nivo usluge, komfor i raznovrsnost komercijalne ponude na beogradskom aerodromu Nikola Tesla - izjavio je on.

Inače, u ovom trenutku, na beogradskom aerodromu odvijaju se obimni radovi na nekoliko lokacija. Proširenje postojeće zgrade terminala, tj. fingerskog hodnika C, povećaće kapacitet aerodroma koji će postati fukcionalniji i komforniji za putnike i avio-kompanije. Dodatno, u toku su radovi na proširenju platforme što će značajno povećati kapacitet da se parkira veći broj aviona istovremeno.

Naredne faze projekta, navodi se, podrazumevaju snažan fokus na ekološki održivom poslovanju kako bi se smanjio uticaj na životnu sredinu u pogledu emisije štetnih gasova, vode i otpada.

- U planu je izgradnja novog energetskog postrojenja za proizvodnju i distribuciju toplotne i električne energije, čime će se sa teških goriva preći na ekološki efikasnije izvore energije i smanjiti emisija štetnih gasova. Planirana je izradnja solarnog postrojenja za električnu energiju, kao i postrojenja za tretman čvrstog otpada i otpadnih voda - saopšteno je iz kompanije.

Aerodrom, Nikola Tesla, radovi

Foto: Belgrade airport

U narednih 25 godina kompanija Belgrade Airport će na Aerodromu Nikola Tesla primeniti veliko međunarodno iskustvo i dobru praksu globalnog operatera, matične kompanije Vinci Airports, koja upravlja poslovanjem 45 aerodroma širom sveta.

Video: Na beogradski aerodrom će morati da se dolazi 3 sata pre leta: Evo šta će još biti obavezno

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sale sa salajke

    Ej brate... ša ima brate? - Ništa brate, kakav si ti brate? - Super brate. A ti brate? - Ok brate, čujemo se brate.

  • Car Dusan Silni!

    Sramota! Hrvatska ima naprimer let Toronto - Zagreb a mi nemamo! SRAMOTA! Da li je mozda rvatska veca drzava od Srbije? Da li mozda ima vise naroda? Da li je mozda Zagreb prestonica balkana? Da, sad ce pametni da kazu ali oni imaju turizam, more! Pa pitam ja vas gospodo draga, a zasto onda ne lete za Split avioni, nego za Zagreb? Koliko treba bajki da slusamo kako nas svi vole i cene a mi u stvari zadnja rupa na svirali! Dokle vise????????????????????.................

  • Megi Swiss

    Ovo je lepa Vest,pogotovu za nas koji zivimo i radimo u Inostranstvu. Pa samo je do sada bilo 4-5 letova iz Ciriha za Beograd i to van sezone...Avioni uvek Puni a Kartu uvek moram da kupim par Meseci ranije.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke