• 0

ECB povećava paket pomoći, evro je to dočekao velikim skokom

Dolar pada

  • 0
evro evri euro metalni novac kovanica kovanice

Foto: Pixabay

Evro je skočio danas na 12-nedeljni maksimum prema američkom dolaru, nakon što je Evropska centralna banka saopštila da će povećati kupovine aktiva za 600 milijardi evra kako bi podržala ekonomski oporavak regiona pogođenog pandemijom Kovid-19.

Ukupna sredstva u okviru ECB-ovog Pandemijskog programa hitne kupovine obveznica (PEPP) povećana su na 1,35 biliona evra, a trajanje programa je produženo najmanje do kraja juna 2021.

Jedinstvena valuta evrozone je posle objave ove vesti porasla prema dolaru za 0,21 posto na dnevnom nivou, 1,1256 dolara, a tokom trgovanja je na trenutak dostigla čak nivo od 1,1273 dolara, najviši od 12. marta, izveštava Rojters. Evro beleži rast već osmu trgovuinsku sesiju uzastopno.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi glavnih svetskih valuta, pao je za 0,18 procenata na dnevnom nivou, na 97,144 poena.

Dolar slabi u poslednje dve nedelje jer se apetit investitora za rizikom popravlja uz rast cena akcija zbog optimizma da je najgori sunovrat privredne aktivnosti izazvan pandemijom korona virusa prosaao.

Dolar je pao danas i prema japanskom jenu za 0,15 odsto, na 108,72 jena, nakon što je prethodno dostigao 109,16 jena, najviši nivo od 7. Aprila, dodaje britanska agencija.

Video: Banke su obezbedile 2 milijarde evra i to će biti dovoljno da se održi sektor MSP

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>