• 3
 ≫ 

Kroacija erlajns na tankom ledu: Leteli su samo jednom dnevno, izgubljeni su milioni evra

 ≫ 

Zabeležen je i pad troškova poslovanja od 5 odsto

  • 3
Croatia Airlines

Avion kompanije Croatia Airlines / Foto: Wikimedia/Flickr/Gerard van der Schaaf

Kroacija erlajns je u prvom kvartalu 2020. godine ostvarila operativni gubitak u visini od 95,7 miliona kuna, što sa neto rezultatom finansiranja daje neto gubitak od 110,5 miliona kuna (oko 14,5 miliona evra).

To je navedeno u najnovijem izveštaju hrvatske kompanije, a kao glavni razlog navedena je svakako pandemija korona virusa, koja je dovela do obustave većine letova.

U izveštaju je navedeno da je u martu ostvareno tek 34 odsto planiranih letova, tako da je ukupan broj putnika manji 22 odsto.

Smanjenje u domaćem redovnom saobraćaju je 25 odsto, a u međunarodnom - 21 odsto, u odnosu na prvi kvartal 2019. godine.

Povećanje neto gubitka od 12 odsto, u odnosu na prvi kvartal prošle godine, direktna je posledica smanjenog broja letova i broja prevezenih putnika, što se posebno odnosi na mart.

"Prema postojećim procenama i podacima kojima kompanija raspolaže, razoran efekat krize biće jasno vidljiv u drugom kvartalu koji je trenutno u najvećoj meri pogođen krizom, budući da je tokom aprila pa do 11. maja Kroacija erlajns obavljao samo jedan let dnevno, i to na liniji Zagreb-Frankfurt-Zagreb", stoji u saopštenju.

Zabeležen je i pad troškova poslovanja od 5 odsto, što je rezultat smanjenja nivoa prometa.

Video: Sve karte namenjene za prodaju su rasprodate: Počeli letovi s niškog aerodroma

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    6. jun 2020 | 07:35

    MOLIM VAS PA OVO NIJE LEPO. CITAM DA CROACIJA ERLAJNS NIJE POSLOVALA POZITIVNO. MNOGO SAM SE POTRESAO. UZIVAM U JUTARNJOJ KAFI A OVAKO TUZNE VESTI. BAS IH ZALIM.

  • Novosađanka

    6. jun 2020 | 09:55

    Treba ukinuti tu vrstu prevoza... Vratiti se... Pet dana jahanja... Tri meseca brodom...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>