• 2

Još jedan gigant pravi rez: Otpušta četvrtinu svoje radne snage

Bentli, proizvođač luksuznih automobila deli 1.000 otkaza

  • 2
bentli

Bentli slavi 101 godinu poslovanja / Foto: Pixabay

Kompanija Bentli, koja pravi automobile u britanskom gradu Kru, svim zaposlenima je dala priliku da prihvate "dobrovoljno otpuštanje".

Ovaj potez je, logično, posledica krize izazvane pandemijom, budući da se luksuzna kompanija suočila sa oštrim padom prodaje. Međutim, ni prethodne godine nisu bile najpovoljnije za Bentli, prenosi BBC.

Adrian Holmark, čelnik Bentlija, kaže da je korona bila "kap koja je prelila čašu". Cela auto-industrija trpi već mesecima: proizvodnja je bila naglo zaustavljena, prekinuti su lanci snabdevanja, zatvoreni saloni automobila.

Bentli 10. jula slavi tačno 101 godinu postojanja, a u izveštaju napominje da je u martu trebalo da bude predstavljen program restrukturiranja, koji bi "redefinisao kompaniju u narednih 100 godina", ali je to odloženo zbog korone.

Iako je suština nove strategije ostala ista, kompanija je istakla da efekti na kratkoročne finansijske izglede znače da ona mora da smanji svoje kapacitete, kroz program "dobrovoljnog oslobađanja radne snage".

Proizvodnja u Kruu je obnovljena, ali samo sa pola radne snage. Prošle godine, Bentli je uvećao prodaju za 5 odsto, na 11.000 automobila.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    5. jun 2020 | 16:01

    Хитно да пређе у Србију , где би добили 10 000 е по раднику, а онда би били замољени да не отпуштају, па три пута уплаћен минималац....

  • ivan s

    5. jun 2020 | 16:46

    Kod nas polovina, al' to kao nisu otkazi nego je istekao ugovor.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>