• 1

NIS uprkos krizi nastavlja modernizaciju kompanije

Rafinerija nafte u Pančevu već sada je jedna od najefikasnijih i ekološki najnaprednijih rafinerija u ovom delu Evrope

  • 1
nis, nafta

Foto: NIS

Naftna industrija Srbije, uprkos krizi na naftnom tržištu, neće odustati od daljeg razvoja i modernizacije kompanije, rekao je Andrej Tučnin, prvi zamenik generalnog direktora NIS-a i direktor Divizije Downstream.

U intervjuu za energetski portal “Balkanmagazin”, Tučnin je kazao da je NIS, uprkos krizi u naftnom sektoru u prvom tromesečju investirao čak 7,7 milijardi dinara u kapitalne projekte.

On je dodao da su među strateškim prioritetima NIS-a dalji razvoj prerade i prometa, odnosno modernizacija Rafinerije nafte u Pančevu i maloprodajne mreže u Srbiji i zemljama regiona.

Prema njegovim rečima, Rafinerija nafte u Pančevu već sada je jedna od najefikasnijih i ekološki najnaprednijih rafinerija u ovom delu Evrope, ali se neprestano radi na daljem unapređenju tehnologija i procesa, jer je to preduslov opstanka na veoma konkurentnom tržištu.

Tučnin je naveo da će postrojenje za Duboku preradu, kapitalni projekat druge faze modernizacije rafinerije, vredan 300 miliona evra, startovati tokom godine.

nis, nafta

Foto: NIS

- Кada startuje ovo postrojenje, naša rafinerija će biti među vodećim evropskim rafinerijama po pokazatelju dubine prerade, 99,2 odsto. Time ćemo dobijati veće količine najvrednijih proizvoda, pre svega dizela. Takođe ćemo započeti domaću proizvodnju naftnog koksa, koji se sada uvozi u Srbiju. Novo postrojenje će nam doneti i brojne ekološke benefite – pre svih prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora. Završetkom ovog projekta Rafinerija u Pančevu biće ispred mnogih u Evropi - naveo je Tučnin.

On je dodao da je NIS uložio značajna sredstva u projekte zaštite životne sredine, posebno kada je reč o rafineriji. “Danas sa ponosom možemo da kažemo da je pančevačka fabrika “najzelenija” u ovom delu Evrope”, rekao je prvi zamenika generalnog direktora NIS.

- Zahvaljujući stalnim investicijama u modernizaciju prerađivačkih postrojenja, pančevačka rafinerija je postala prvi energetski objekat u Srbiji koji je dobio IPPC dozvolu o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja životne sredine. Ova dozvola ujedno potvrđuje da su svi proizvodni procesi u Rafineriji u potpunosti usklađeni sa najvišim domaćim i evropskim standardima u oblasti zaštite životne sredine - kazao je Tučnin.

Prema njegovim rečima, NIS će nastaviti i sa modernizacijom maloprodajne mreže, a kompanija upravlja sa više od 400 benzinskih stanica u Srbiji, BiH, Bugarskoj i Rumuniji.

- Prošle godine smo u Srbiji rekonstruisali pet stanica, od kojih su tri stanice od veoma važnog značaja na autoputu, a dve stanice u novom “A” formatu naše kompanije. Ove godine ćemo u julu završiti autoputsku benzinsku stanicu na izlazu iz Novog Sada i rekonstruisati još pet benzinskih stanica. Početkom godine smo otvorili novu stanicu u Koceljevi, a potom su otvorene još dve stanice u Podunavcima i Leskovcu. Do kraja godine planiramo da završimo ukupno šest projekata rekonstrukcije u Srbiji. Reč je o savremenim digitalnim objektima koji uspostavljaju nove standarde u ovoj oblasti i našim potrošačima pružaju unapređeno korisničko iskustvo - rekao je Tučnin.

nis, nafta

Foto: NIS

On je još dodao da je tokom epidemije novog korona virusa NIS uspeo da ostvari oba prioritetna cilja: da sačuva zdravlje zaposlenih i obezbedi stabilnost snabdevanja tržišta naftnim derivatima, što je preduslov za energetsku bezbednost zemlje.

- Naši biznis procesi su veoma raznovrsni, intenzivni i obavljaju se širom Srbije, kao i u zemljama Balkana – od istraživanja, proizvodnje i prerade nafte do prodaje derivata potrošačima. Ti procesi ne smeju da se prekinu. Odgovoran odnos prema zdravlju zaposlenih i potrošača omogućio nam je da očuvamo stabilnost na tržištu jer nam je jednako važan prioritet i energetska bezbednost zemlje - zaključio je Tučnin.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ma

    5. jun 2020 | 20:16

    Za njih krize nema, dok ce cena nafte pala na nulu oni su svoje derivate prodavali po vrlo visokoj ceni, a i rudnu rentu placaju 3℅ to je isto kao i da je nema

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>