• 1
 ≫ 

U Manili kao u košnici: Vlada plaća Filipincima samo da odu na selo

 ≫ 

Pandemija je zabrinula predsednika Rodriga Dutertea, koji je uveo program "Back to the Province"

  • 1
Manila, Filipini, saobraćajna gužva, saobraćaj, Manila, Filipini / Foto: Shutterstock.

Ostrvska zemlja Filipini, smeštena u jugoistočnoj Aziji, ima više od 100 miliona stanovnika, a "najzagušenije" područje glavnog grada - Metro Manila, broji čak 13,7 miliona.

Kako se pandemija širila po celom svetu, pa i tamo, vlada je shvatala da nesnosne gužve na ulicama mogu samo da pogoršaju situaciju, pa je tako predsednik Rodrigo Duterte došao na ideju na plati Filipincima da pobegnu iz grada na selo.

Metro Manila je, inače, jedna od najprometnijih zona na svetu (tu je i sedište vlade), a cilj programa "Back to the Province" je da se smanji populacija u njoj, što je pandemija samo dodatno "pogurala". Ovo područje se prostire na 619,6 km2, a poređenja radi - ima stanovnika maltene kao dve Srbije.

Pomoć podrazumeva isplatu u kešu i dobrima, u iznosu od 2,181 dolar. Za ovaj program se do sada prijavilo 60.000 ljudi, ali će veliki izazov biti naći posao u ruralnim sredinama.

Kako navodi Blumberg, program je između ostalog namenjen ljudima kao što je Džoel Gortina (38), električar, koji želi da se vrati na selo posle 15 godina studiranja i rada u Manili. Imao je plan da napusti filipinsku prestonicu sredinom marta, ali ga je u tome sprečila korona.

- Nemam posao, ni novac. Spavam u podzemnim prolazima - kaže on.

Više od dva miliona ljudi se našlo "zatočeno" na Filipinima oko 24. aprila, a jedna trećina njih u Manili. Glavni region postao je prenatrpan, a u njemu je oko 60 odsto svih slučajeva korona virusa u zemlji.

Video: Kilometarske kolone u prestonici: Kiša i špic kao najgora kombinacija za Beograd

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>