• 7
 ≫ 

Protesti dodatno ogolili istinu: Petina Afroamerikanaca živi ispod ivice siromaštva

 ≫ 

Zbog neposedovanja ili slabo pokrivenog zdravstvenog osiguranja, stopa smrtnosti tokom pandemije veća je kod crnaca nego kod belaca

  • 7
novac

Rasizam bukti širom SAD / Photo: Pixabay

Protesti koji ne prestaju širom SAD, zbog brutalnog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda, dodatno su otvorili važno pitanje koje se godinama "prikriva" pod velom demokratije i jednakosti. Rasizam je u Americi prisutan i danas, i to u velikoj meri, na svim poljima života i rada.

Afroamerikanci generalno imaju lošije radne pozicije i plate, a naročito su ugroženi oni koji žive u Flintu, gradu sa većinskim stanovništvom crne rase. Tamo je, recimo, problem sa zagađenom vodom, punom olova, počeo još 2014. godine, kada su gradske vlasti odlučile da, umesto da vodu dovlače iz udaljenog jezera Huron, vodovodne cevi sprovedu iz reke Flint.

Cela Amerika je, maltene, ćutala o svemu, dok se oko 100.000 stanovnika, pretežno afroameričkog porekla, trovalo pijaćom vodom. Mnogi nisu mogli da napuste grad, jer nisu imali gde da odu i da nađu posao.

Kako piše Blumberg, u gotovo svakom ekonomskom aspektu, crnci su ugroženi u odnosu na druge grupe koje žive u Americi. Na primer, u Mineapolisu gde je Flojd ubijen, medijana zarada je tri puta veća u domaćinstvima belaca, nego domaćinstvima crnaca.

Na nacionalnom nivou, još je gore. Pre četiri godine, medijana je u prosečnoj belačkoj porodici iznosila 171.000 neto dolara godišnje, što je 10 puta više nego u porodicama gde žive Afroamerikanci. Takođe, nezaposlenost i gubitak posla su češća pojava kod ove ugrožene grupe.

Prema nekim podacima, oko 21 odsto Afroamerikanaca živi ispod nivoa siromaštva.

Jaz među platama takođe znači da oni dobijaju manje novca za zdravstveno osiguranje i ostala osiguranja u slučaju katastrofa i nepogoda. O tome najbolje svedoči i nedavna statistika, zabeležena tokom pandemije virusa korona, kada je preminulo duplo više Afroamerikanaca nego belaca.

Video: Neodoljivo: Zagrljaj dva drugara pokazao da boja kože nije bitna

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @Kiki

    6. jun 2020 | 13:22

    Neradnici svuda isto žive. Od danas do sutra.

  • Ludi Milojko

    6. jun 2020 | 18:34

    Petina svetskog stanovništva svih religija, boje kože gladuje. I sve je više i više gladi na ovoj našoj planeti.Bogati su bogatiji a siromašniji su siromašniji.Planeta je sve besnija na nas,našom zaslugom.

  • milan

    6. jun 2020 | 16:22

    Ima ih veoma mnogo tih afroamerikanaca koji imaju novaca da ni sami ne znaju koliko a od njih slaba pomoc

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>