• 0
 ≫ 

Ako biste da radite sezonu u Grčkoj, preti vam život sa 1.200 evra. Cele godine

 ≫ 

Neki radnici se verovatno nikada neće vratiti na svoja radna mesta

  • 0
Može li Grčka da računa na turiste ove godine? Foto: AirBnB

Grčka rizikuje porast nezaposlenosti u trenutku kada se turizam polako budi.

Vangelis Giakoumis je zbog toga zabrinut. Kako se bliži leto, ovaj 28-godišnjak se obično sprema za napornu sezonu i to da dobro zaradi kao barmen u hotelu u Glifadi, tik do obale. Ova godina je, naravno, drugačija.

Sada Grčka tek počinje da prihvata posetioce, i to prema različitim pravilima.

- Rezervacije idu sporo, hoteli čekaju da vide šta se dešava sa međunarodnim letovima - rekao je Giakoumis.

Koliko će biti letova, hoće li turisti doći u očekivanom broju?

Dok je vlada dala hotelima amin da se polako pokreću,  većina još uvek čeka da oceni da li se otvaranje isplati. U Glifadi, u porodičnom hotelu u kojem Giakoumis radi, oko 30 njih su u pripravnosti, a plaćaju ih samo putem državnog programa koji se finansira iz budžeta. Ako su prognoze tačne, mnogi hotelski radnici se nikad neće vratiti.

Skoro polovina od 600.000 zaposlenih u grčkoj kompaniji za turizam i hranu ove godine će izgubiti posao, kaže  George Chotzoglou, predsednik organizacije zaposlenih u tom sektoru.

- Nema rezervacija do 20. jula - rekao je on. Čak i ako se neki hoteli otvore nekoliko meseci posle toga, mnogi sezonski radnici "moraće da žive tokom narednih 12 meseci od 2.800 evra u najboljem scenariju do 1.200 evra u najgorem slučaju".

Premijer je suočen sa porastom nezaposlenosti nakon što je ovog proleća ekonomija pretrpela šest nedelja totalnog zastoja.  S obzirom na borbu za ponovno pokretanje turizma, koji čini oko petine BDP Grčke i gotovo 22% radnih mesta, nezaposlenost se ove godine povećava na 20%.

U pokušaju da podstakne rast radnih mesta, vlada planira da smanji doprinose za socijalno osiguranje od 40% koji poslodavci i radnici trenutno moraju da plate.

Premijer je ovo postavio kao prioritet za povećanje zaposlenosti. Grčka takođe razmišlja o smanjenju praga na kojem socijalni doprinosi moraju biti plaćeni kako bi se približili evropskom proseku. Želi da olakša i zapošljavanje menadžera visokog nivoa koji su potrebni za upravljanje investicionim projektima koji bi mogli pomoći ubrzanju rasta.

Nijedna od tih mera verovatno neće spasiti turističku sezonu 2020, a Mivotakis je priznao da će njegova administracija provesti leto analizirajući kako najbolje iskoristiti 32 milijarde evra zajmova i bespovratnih sredstava koje je Evropska komisija predložila za podršku zapošljavanju u zemlji.

- Grčka se odlično snašla u poređenju s drugim turističkim destinacijama - kaže barmen Giakoumis. - Nadam se da zemlja može da iskoristi ovu sliku kako bi privukla turiste ove godine, ali posebno tamo, 2021. godine -

Video: Seničić o ograničenom broju turista u kolima u Grčkoj

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>