• 5

Veća se oko minimalca širom EU, kod komšija ne sme da bude manji od 585 evra

Radnici s niskim platama su mnoge održali u životu tokom karantina, a sada će ih kriza najviše pogoditi

  • 5
Prevara, novac, evri, Hrvatska

Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Niko u Hrvatskoj za puno radno vreme ne bi smeo da zarađuje manje od 4.425 kuna (585 evra) bruto, proizlazi iz inicijative Evropske komisije.

Naime, Evropska komisija pokrenula je drugu fazu savetovanja s evropskim sindikatima i udruženjima poslodavaca o tome kako osigurati pravedne minimalne plaće za sve radnike u Evropskoj uniji.

Minimalac se ove godine kreće od najnižih 312 evra bruto u Bugarskoj do sedam puta više (2.142 evra) u najbogatijem Luksemburgu.

Iznos minimalne plate propisan je zakonom u 21 državi članici, među njima je i Hrvatska gde je minimalac 546 evra bruto, a u šest članica ugovoren je kolektivnim ugovorima.

Evropski sindikati već su tražili da minimalac ne sme biti ispod 60 odsto srednje plate u državi, s time da bi bilo idealno kada bi se povećao na 60 posto prosečne plate, piše Večernji list. 

Hrvatski bruto minimalac prema tome bi kriteriju bio 363 kune veći od sadašnjih 4.062 kune bruto, a kad je o neto iznosu riječ, razlika bi bila oko 250 kuna pa bi umesto 3.250 najlošije plaćeni radnici zarađivali oko 3.500 kuna (463 evra), piše hrvatski dnevnik.

Video: Mali: Sutra uplaćujemo prvi minimalac

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeljko

    Kod nas prosecna u Hrvatskoj minimalac,a najbolji smo od svih...

  • Lolica

    Kod nas je minimalac i najmanji u Evropi a vecina i prima kod privatnika godinama samo minimalac a cene imamo Evropske sto niko ne spominje...

  • Keli

    Kako, kad Vucic kaze da smo bolji od njih???

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke