• 21
 ≫ 

Srbi imaju još jedno more na koje su dobrodošli: Proveravali smo koliko je Albanija jeftinija

 ≫ 

*Građani Srbije mogu da očekuju kvalitet, profesionalizam i veliko poštovanje albanskih ugostitelja i hotelijera *Sa punim pravom se mogu preporučiti lepote koje može da ponudi * Još jedna preporuka da se ta zemlja izabere za ovogodišnji odmor su i cene smeštaja i usluga *Albanija će biti veoma povoljna turistička destinacija

  • 21
Nikola Vuljaj

Foto: Pixabay, Privredna komora Srbije

Albanija je pokazala brzu normalizaciju i jak otpor krizi izazvanom pandemijom, što potvrđuje i broj zaraženih koji je jedan od najmanjih u regionu. Najviše pogođeni sektori tokom pandemije su turizam i poljoprivreda. ⠀⠀

Ukupan iznos predviđenog paketa ekonomskih mera vlade Republike Albanije za pomoć privredi je 281 milion dolara. Cilj mera je podrška privrednim subjektima u očuvanju tekuće likvidnosti i radnih mesta. ⠀⠀

⠀⠀

U 2020. godini očekuje se ekonomski pad od 5%, a oporavak od krize tokom 2021. kada se predviđa rast BDP od 2,5%. Privreda Albanije je u velikoj meri zavisna od drugih, što znači da na nju veoma brzo utiču dešavanja u zemljama koji su joj glavni partneri. ⠀⠀

⠀⠀

Ukupna robna razmena između Albanije i Srbije je 183 miliona evra. Sektori u kojima se trguje su metalska industrija, poljoprivreda i prehrambena i hemijska industrija. Najveći deo transporta robe između Srbije i Albanije obavlja se drumskim saobraćajem.⠀

O aktuelnom ekonomskom ambijentu u Albaniji, trgovinskoj saradnji sa Srbijom ali i tome šta čeka Srbe ove godine koji se odluče za albansko more, za Telegraf Biznis govori Nikola Vuljaj, direktor kancelarije Privredne komore Srbije (PKS) u Albaniji.

  • Najviše pogođeni sektori u Albaniji tokom pandemije bili su su turizam i poljoprivreda, kako ide oporavak?
  •  

 

- Ekonomska kriza izazvana pandemijom Covid-19 je ostavila veliki trag na svetsku privredu.  U tom smislu Albanija je jedna od najviše pogođenih zemalja Zapadnog Balkana. Za sektore turizma i poljoprivrede kao najvise pogođene sektore, oporavak ide u dobrom smeru uz pomoć mera Vlade Albanije.

albanija

Za nekoliko dana otvaranje svih plaža/Foto: Pixabay

Oporavak sektora turizma se očekuje već tokom ove letnje sezone. Privatni hoteli zatvorenog tipa i njihove plaže su otvorene već od 1.6, a od 15.6. se očekuje otvaranje svih drugih plaža. Dolaskom turista iz drugih zemalja očekuje se da se ovaj sektor krene put oporavka. U prilog nevedenom govori i činjenica da je Albanija otvorila granice sa susednim zemljama od 1.06. a od 15.6. počeće sa radom i aerodromi i biće otvarene granice sa svim drugim zemljama koje žele da otvore svoje granice za albanske građane.

  • Koji deo privrede još trpi?
  •  

 

- Osim turizma i poljoprivrede najteže će biti pogođeni sektori prerađivačke industrije, trgovina i usluge ali neće biti skoro ni jednog sektora u Albaniji koji neće zabeležiti pad.

  • I ta zemlja imala je paket ekonomskih mera, kako ih ocenjujete? Da li možda možete da ih poredite sa Srbijom?
  •  

 

- S obzirom na zastoj u funkcionisanju privrede tokom pandemije virusom korona, ekonomske mere su bile neophodne radi zadržavanje radnih mesta i pružanja podrške malim i srednim preduzećima. Vlada Albanije prepoznala je ovu situaciju na samom početku krize i brzo usvojila dva paketa mera podrške.

Ove mere su efikasno planirane i primenjene i pomogle su ublažavanju nekih gubitaka privatnog sektora, poboljšanju likvidnosti poslovanja i podrška su za mnoge porodice koji su pogođene krizom izazvanom pandemijom virusom Covid-19. Finansijska podrška Vlade je važan korak korak u rešavanju problema vezanog za blokadu privrednog života zemlje koja je trajala oko dva meseca.

Ipak, ima prostora za poboljšanje mera pomoći za privrednike u Albaniji. Iznosi koji su predviđeni za pomoć privrednim subjektima i određenim građanima su manji od stvarnih kapaciteta državnog budžeta i privrede u celini.

Predviđene mere čine svega oko 1,5% BDP Albanije. 

  • Srbiji se predviđa najveći rast, odnosno najmanji pad BDP, kako se gleda na to u regionu, odnosno, iz vašeg ugla? Koliko pratimo, Albaniji se predviđa pad od 2, 5 odsto?
  •  

 

- Prema procenama Međunarodnog monetarnog fonda, od početka maja ove godine, scenario za smanjenje BDP Albanije je kreće se od oko 1,46% do oko 3,58%. Prema ovom izvoru Albanija će ove godine zabeležiti i pad prihoda po stanovniku, a kao najveći gubitnici u ekonomskom sektorima se pominju turizam i izvoz roba.

Predviđa se da će javni dug za ovu godinu porasti na 71,5% bruto domaćeg proizvoda (sa 68% od pre godinu dana), kao i budžetksi deficit. U detalјnijoj analizi za Albaniju, MMF predviđa da će se potrošnja stanovništva smanjiti za 0,9%,nacionalne proizvodnje, dok će se BDP smanjiti za skoro milijardu evra, koliko se predviđa da će biti smanjen izvoz Albanije u svet, tokom 2020. godine.

Ostaje da sačekamo jesen ove godine i vidimo u kom pravcu će se kretati oporavak albanske privrede.

  • Ukupna robna razmena između Republike Albanije i Srbije je 183 miliona evra, ima li mesta jačoj saradnji i razmeni?
  •  

 

- Robna razmena između Srbije i Albanije od 183 miliona evra nudi mnogo prostora za unapređenje i povećanje obima.

Srpski privrednici su prisutni u Albaniji najviše u sektoru trgovine ali ima mnogo prostora i da posluju i u sektoru usluga u turizmu. Takođe potencijala ima i za pružanje usluga transporta, plasiranje proizvoda metalne u industrije i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Treba imati na umu da su inicijative za unapređenje saradnje na Zapadnom Balkanu, koje snažno podrzavaju zemlje EU, otovorile prostor za jačanje poslovnih veza i između privrednika Srbije i Albanije.

  • Koji je vaš zadatak u tome?
  •  

 

- Prestavništvo Privredne komore Srbije u Albaniji, u saradnji sa Unijom komora Albanije i svim instutucijama Vlade Albanije, sprovodi aktivnosti koje treba da doprinesu da se ekonomska saradnja između naše dve zemlja ojača i dostigne nivo na kojem bi trebalo da bude.

Svakodnevno se analiziraju potencijali oba tržišta i traži se prostor za najbolji nastup naših kompanija na albanskom tržištu, a pruža se pomoć i zainteresovanim partnerima iz Albanije za pronalaženje odgovarajućeg privrednog sektora u Srbiji. 

albanija more

Jadransko more u Albaniji / pixabay.com

  • Spremaju li se ugostitelji za sezonu? Kako su podneli mere? Kakva su predviđanja za istu?
  •  

 

- Pripreme za letnju sezonu u Albaniji su pri kraju i može se reći da albanski hotelijeri i ugostitelji  očekuju ovu sezonu spremni. Svakako da je kriza, izazvana pandemijom virusom korona, mnogo uticala na rad ugostiteljskih objekata jer su mnogobrojne rezervacije tokom prethodna dva meseca otkazane. To je jedan od velikih problema sa kojima se ugostitelji suočavaju u ovom trenutku.

Tokom juna očekuju se prvi turisti, u saradnji sa turističkim agencijama, koji nisu otkazali svoje rezervacije. Neizvesnost u poslovanju predstavlja i to što se ne zna kada će mnoge zemlje otvoriti svoje granice i ukinuti zabrane putovanja za svoje državljane.

Među turistima koji borave najmanje 24 časa u Albaniji najbrojniji su oni sa teritorije Kosova i Metohije, iz Turske, Grčke, Italije Švajcarske i Nemačke.

  • Šta turisti iz Srbije mogu da očekuju? I šta im preporučujete?
  •  

 

- Posle krize zbog pandemije Covid-19 prethodnih meseci, svima je potreban odmor i svi se nadamo da ćemo uspeti da pronađemo način da se na nekom lepom mestu opustimo i vratimo sa odmora oporavljeni.

Kao jedno od mesta na kojem se građani Srbije mogu odmoriti su i obale Jadranskog i Jonskog mora u Albaniji.

- Kvalitet turističke ponude u Albaniji u poslednjih nekoliko godina je u stalnom porastu i građani Srbije mogu da očekuju kvalitet, profesionalizam i veliko poštovanje albanskih ugostitelja i hotelijera.

Podsećamo da je Albanija jedna od država sa najmanjim brojem zaraženih virusom Covid-19 u regionu.

  • Kakve se cene mogu očekivati, da li možete da nam kažete neki prosek
  •  

 

Sa punim pravom se mogu preporučiti lepote koje Albanija može da ponudi turistima iz Srbije.

Još jedna preporuka da se za ovogodišnji odmor izabere Albanija su i cene smeštaja i usluga za koje se očekuje da će biti niže od onih prethodnih godina. Na ovaj trend uticala je i kriza pa se može reći da će, sa finansijske strane, ove godine Albanija biti veoma povoljna turistička destinacija.

Ministarstvo turizma se stara da ne bude zloupotreba cena usluga i smeštaja u celoj Albaniji, tako da bi prosek cena trebalo da bude niži od prošlogodišnjih.

  • Hoće li nam biti potreban  PCR test?
  •  

 

- Za ulazak u Albaniju neće biti potrebno obaviti testiranje na prisustvo virusa Covid-19.

Video: Kada je reč o rastu BDP-a, Srbija će beležiti najbolje rezultate u Evropi

(Vesna Bjelić/v.bjelic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đeka

    7. jun 2020 | 15:48

    U Egiptu hoteli su odvojeni od domorodačkog stanovništva. Kada te uslove ispune u Bugarskoj i Albaniji, tamo će biti najbliže i najjevtinije.

  • Urke

    7. jun 2020 | 12:40

    Ne hvala i da je za "džabe" ,albanija i crna gora🤮🤮🤮( namerno malim slovima) ne dolaze u obzir za letovanje

  • Alex

    7. jun 2020 | 16:29

    Kupaću se u koritu pre nego njima 1€ ostaviti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>