• 3

Mi pravimo džemove, Mađari nam traže tržište: "Saradnja jača prehrambenu industriju"

Fokus će biti na ruskom, ali i na japanskom tržištu

  • 3
Ana Brnabic, Arilje Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Premijerka Ana Brnabić obišla je fabriku za preradu voća H&S Fruits u Arilju, koja je rezultat saradnje Srbije i Mađarske, a zajednički je projekat domaće kompanije "Stanić doo" iz Arilja i mađarske kompanije "Horajzn fud" iz Kečkemeta.

Memorandum o saradnji je potpisan 2018. godine u Budimpešti, nakon zajedničke sednice dve vlade, a prema rečima Brnabićeve cilj je da kompanija u Arilju ima proizvodnju, preradu, čitav lanac dobavljača, odnosno da pravi sokove, dzemove, a da mađarski partner obezbeđuje tržišta.

Kako kaže, fokus će biti na ruskom, ali i na japanskom tržištu, koje je, dodaje, izuzetno zahtevno.

- Ova investicija je važna, ne samo za Arilje i Zlatiborski okrug, već za celu Srbiju - navela je.

Premijerka napominje da je ulaganje u prehrambene industriju važno za naš BDP, za ekonomski rast i dodaje da će vlada u budućnosti pokretanuti inicijativu za sledeće održavanje sednice srpske i mađarske vlade.

- Treba da nastavimo saradnju na ovom strateškom partnerstvu i da pozovemo kompaniju Stanić i Horajzn fud da predstave ovo svoje pozitivno iskustvo i da imamo što više ovakvih partnerstava između mađarskih i srpskih kompanija - poručila je Brnabićeva.

Premijerka je najavila i izgradnju Regionalnog inovacionog startap centra u Arilju, a poziv za izvođača radova biće raspisan sledeće nedelje, što je, kako navodi, jako dobar signal za sve mlade u toj opštini.

Ona se danas sastala sa ariljskim privrednicima i poručila da će se do kraja godine Arilje povezati na gas, što će, kako je dodala poboljšati privredu u toj opštini i značajno doprineti oblasti zaštite životne sredine.

Video: Brnabić: Otvoren nov poziv za finansiranje projekata

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luka

    7. jun 2020 | 20:25

    Mi cemo raditi,a Madjari ubirati kajmak.Kakva je to filozofija napravti dzem od sirovine pred vratima i prodati je na vec uhodanom trzistu Rusije.

  • Luka

    7. jun 2020 | 20:31

    Dali ce se barem na etiketi videti da je i sirovina i proizvod iz Srbije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>