• 0

Haos na pumpama: Cena goriva raste za 50 centi po litru svi hrle da napune rezervoare

"Ovi redovi nisu normalni"

  • 0
Venecuela, gas, gorivo, novi sistem, Novi model prodaje goriva, Venezuela Gasoline

Foto: Tanjug/AP

Stotine Venecuelanaca stajalo je u kilometrima dugim kolonama tokom vikenda kako bi pokušali da napune rezervoare automobil subvencionisanim benzinom, nedelju dana posle odluke predsednika Nikolasa Madura da uspostavi novi sistem dvostrukih cena koji ima za cilj ublažavanje akutnog nedostatka goriva.

Pogledajte haos u slikama: 

Venecuela je uvela novi sistem prodaje goriva u sklopu kojega građani po subvencioniranim cenama mogu da kupuju samo 120 litara benzina mesečno, i to po ceni u vrednosti 2,5 americka centa. Nakon toga, cena raste na 50 centi po litru i biće bliža onima u drugim zemljama sveta, prenosi Rojters.

Tom Madurovom odlukom završena je decenijama duga praksa velikih subvencija u Venecueli, državi OPEK-a koja poseduje najveće rezerve sirove nafte na svetu i gde se jeftino gorivo podrazumevalo.

Novi plan je izazvao haos i zbrku na pumpama širom zemlje kada je stupio na snagu 1. juna. Venecuelanci sa višim primanjima gorivo mogu da toče na pumpama na kojima nema redova zbog viših cena.

Manjak goriva godinama muči Venecuelu, ekonomija je u lošem stanju zbog pada cene sirove nafte koja je glavni izvozni produkt, kao i loše socijaline politike koju mnogi ekonomisti kritikuju.

Vođa opozicije Huan Gvaido, koga je priznalo više od 50 zemalja kao legitimnog predstavnika vlasti u Venecueli, obećao je da će nastaviti borbu protiv Madura koga je ponovo nazvao diktatorom.

Talas protesta čiji je cilj bio zbacivanje Madura pocetkom prošle godine je u velikoj meri nestao, posebno poslednjih meseci zbog a karantin povezan sa korona virusom.

- Ovi redovi nisu normalni - rekao je Gvaido u videu objavljenom na Tviteru.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke