• 0

Vlada daje novac za rast lične potrošnje, Korejci hrle na estetske zahvate

Trećina Korejki u svojim dvadesetim napravi barem jedan estetski zahvat na telu

  • 0
estetska plasticna operacija, esetetika, lepota, ulepšavanje, maldost, botoks, hijeluron, tretman Korejci hrle na estetske zahvate / Foto: Shutterstock

Rad od kuće usled pandemije korona virusa, kao i novac koji vlada deli građanima kako bi podstakla privredni oporavak - rezultirali su "renesansom estetskih zahvata" u Južnoj Koreji.

I pre pandemije, plastične operacije bile su vrlo popularne u toj državi: svaka treća Korejka u svojim dvadesetim odluči se za barem jedan zahvat na telu, ipak, sada su ordinacije tamošnjih plastičnih hirurga doslovno krcate, piše Poslovni dnevnik.

Stranci zbog korone više ne zalaze u ordinacije u otmenom seulskom Gangnam okrugu, a zamenili su ih lokalni pacijenti. Ono što ih je posebno ohrabrilo da "odu pod nož" - jeste nošenje maski i socijalno distanciranje, pa tako više ne privlače pažnju kao ranije, nakon procedure.

Oko 476.000 radnika je ostalo bez posla u aprilu, što je najbrži gubitak radnih mesta za poslednjih 20 godina.

Trećina mladih Korejki već se podvrgla estetskim zahvatima, ipak, čini se da će korona virus uvećati taj procenat. Najpopularniji su zahvati na grudima i licu, kaže dr Hvang.

Skok zanimanja za estetske zahvate pokazuje koliko je Južna Koreja - u sklopu uspešnog obuzdavanja zaraze među stanovništvom - uspela da ograniči i ekonomsku štetu.

Krajem aprila, vlada u Seulu je najavila dodatni paket pomoći privredi od 70 milijardi dolara, za pomoć najteže pogođenim granama, malim preduzećima i radnicima.

Južna Koreja koronavirus Seul Seul ovih dana / Foto: Tanjug/AP

Ovaj drugi paket pomoći nadovezao se na prvi, vredan 120 milijardi dolara. Podsticaji bi trebalo barem donekle da ublaže recesiju koja preti četvrtoj azijskoj ekonomiji po veličini. Procene MMF-a govore da će korejska privreda ove godine oslabiti 1,2 odsto, nakon rasta od 2 % u prošloj godini.

U prvom tromesečju korejski BDP je pao 1,3 odsto, ponajviše zbog pada lične potrošnje.

Kako bi ojačala potrošnju, vlada svakoj porodici s najmanje četiri člana dodeljuje do 730 evra, kroz bodove na kreditnim karticama, poklon bonove i "prepaid" kartice. Taj novac može biti potrošen do avgusta.

Deo novca troši se na estetske zahvate, ali i na kupovine na koje bi se u regularnim okolnostima Korejci teško odlučili.

Video: Uđeš u telefonsku govornicu i testiraš se: Južna Koreja smislila keativan način da suzbije zarazu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>