• 4

Sledi izgradnja mreže, jer više od 500.000 kuća u Srbiji nema internet

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je napravilo mapu gde nedostaje fiksna internet mreža u Srbiji

  • 4
Internet, Signal, Wi-Fi

Foto: Pixabay.com

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i operator koji bude izabran na javnom pozivu gradiće komunikacionu infrastrukturu u ruralnim predelima Srbije gde nema fiksnog interneta.

Kako se navodi u rešenju koje je donela Komisija za kontrolu državne pomoći, za aktivnosti vezane za izgradnju, deo sredstava je opredeljen sa razdela Ministarstva - 5.220.000 dinara, a delom kroz projektni zajam Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u visini od 2,1 milijardu dinara (2.129.400.000).

Ministarstvo je tokom 2017. i 2018. godine, u saradnji sa EBRD, analiziralo dostupnost interneta, a zatim, prošle godine, napravilo mapu gde nedostaje fiksna internet mreža u Srbiji.

Rezultati su pokazali da više od 500.000 domaćinstava u ruralnim predelima nema fiksni internet, jer ne postoji ekonomski interes operatora za razvoj ove infrastrukture na tim lokacijama.

Kako bi se omogućio ravnomeran regionalni razvoj, resorno ministarstvo je odlučilo da pokrene projekat izgradnje širokopojasne infrastrukture, navodi se u rešenju Komisije, kojim se utvrđuje državna pomoć od oko 5,2 miliona dinara za aktivnosti na ovom projektu.

Podsticajima države, kaže se u rešenju kaže, omogućilo bi se povezivanje na internet objekata javne namene koji obuhvataju najmanje 600 škola, odnosno javnih ustanova, mesnih zajednica i drugih objekata republičkih, i organa i jedinica lokalne samouprave.

Prema procenama koje se navode u ovom dokumentu, reč je i o približno 90.000 domaćinstava u okolini ovih javnih objekata.

Obaveza budućeg operatora je da bez naknade pruža uslugu pristupa internetu u brzini ne manjoj od 100 megabajta u sekundi, u objektu javne namene, kao i da obezbedi dostupnost usluge širokopojasnog pristupa nove generacije za ne manje od 95 odsto domaćinstava u konkretnom naselju.

Video: Kako izvaditi novi pasoš bez previše stresa?

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    Pola miliona kuca bez nadzora? Pa to mora odmah da se resi.

  • Beli

    Kome je trebao internet mogao je da se snađe na razne načine , 4G mobilna je napravila revoluciju. Zadnje 2 godine je buknuo internet preko mobilne 4G mreže koji radi više nego dobro , sami modemi za kućni 4G net podržavaju da se na njih pusti i fiksni analogni telefon , a preko satelita i T2 može da ide kablovska . U ruralnim i brdskim područijima bi bilo apsurdno razvlačiti bilo kakve kablove , desetine i stitine kilometara , kad sve može da se radi nekom wireless tehnologijom. Bežične tehnologije nisu još iscrpljene , ni dovoljno korišćene .

  • Crni011

    A kanalizacija, ništa!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke