• 1

Kolone na granici: Šoping u BiH glavna atrakcija, kupuje se sve - od lekova do bele tehnike

Strani državljani imaju pravo na povraćaj PDV-a, ako kupe robu u vrednosti od minimum 100 KM (50 evra)

  • 1
žena, mašina za veš Foto: Pixabay

Nakon skoro dva i po meseca, koliko je granica između BiH i Hrvatske bila zatvorena, hrvatski državljani ponovo hrle kod komšija da se snabdeju povoljnije.

"Prekogranični šoping" podrazumeva sve: od kupovine lekova i odeće, do bele tehnike, nameštaja, stolarije, goriva, duvana. Prema nezvaničnim informacijama, dok su granice bile zatvorene, hrvatski trgovci koji rade u pograničnim mestima, imali su veći promet lokalnih kupaca.

Jedan stanovnik Županja, kaže da je jedva dočekao da dođe u Orašje zbog duvana, a kg je platio 50 kuna (više od 750 dinara). Drugi kažu da su došli preko granice da kupe stvari za ćerkin rođendan. Uzeli su pivo, sokove, majonez, materijal za kolače, svež sir, pavlaku, grickalice.

- Račun je bio veći od 100 konvertibilnih maraka, čime ostvarujemo pravo na povraćaj PDV-a. Još smo svratili i na ćevape u Aromu. Baš su nas srdačno dočekali, tamo smo već stalni gosti i ljudima je drago da se život vraća u normalu - kažu Marići iz Vinkovaca.

Kako navodi Glas Slavonije, stranci su u BiH u prvih pet meseci ove godine kupili robu vrednu 23.879.505 KM, odnosno oko 12 miliona evra. Prilikom napuštanja carinskog prostora BiH na graničnim prelazima podneli su 75.426 zahteva za povraćaj PDV-a, u iznosu od 3.469.671 KM.

Pravo na povraćaj PDV-a se odnosi na iznesena mineralna ulja (petrolej, dizel, ulje za loženje, ekstra lako i lako specijalno, motorni i bezolovni benzin), alkohol i alkoholna pića, kao i prerađevine od duvana.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>