• 4

Od Turske do Italije: Padaju cene smeštaja i koktela, ovako zemlje sveta animiraju goste

Jedna od najskupljih ostrva, Hvar i Sicilija, prate ovaj trend kako bi "spasili" leto 2020.

  • 4
Turizmu preti pad od 70 odsto

Sicilija / Foto: Pixabay

Korona je došla i protutnjala, unela zdravstvene i ekonomske nemire, a stanovnike Hvara ostavila u čudu. Cene koktela pale su sa 50 kuna (blizu 800 RSD) na 25 kuna, a noćenje u ovoj sezoni košta svega sedam, osam evra.

Krajem prošle nedelje, kafići na poznatom hrvatskom ostrvu bili su maltene prazni, a u luku su uplovile samo dve jedrilice. Kako prenose lokalni mediji, niko ne prati vesti o koroni kao žitelji Hvara.

Evo šta ih brine: ako u SAD dođe do potpune revolucije, domaćini će ostati i bez to malo gostiju iz Amerike na koje su računali.

Turistički gledano, usred juna - tamo je sada kao da je novembar. Radi samo 5 odsto restorana, a nema ni katamarana, jer im se ne isplati da zbog jednog čoveka pale motore.

Možda više nema mnogo smisla porediti ovu i prethodnu godinu, jer je pandemija dotukla gotovo sve sektore i segmente društva, ali je recimo Hvar u leto 2019. vrveo od turista.

- Ne verujem da ćemo kapacitete popuniti Mađarima, Česima, Poljacima. Zato nam je ovo možda kolosalna prilika da Hvar dobro porazmisli o strategiji i definisanju turističkog smera - kaže Joško Roso.

Teo Jeličić, potpredsednik Gradskog veća Hvara, navodi da su "Brazilci, Amerikanci, Australijanci, Azijati i Englezi činili više od 85 odsto noćenja prošle godine", ali ih sada iz jasnih razloga - nema.

Slično je i na Siciliji, posebno što je Italija bila najteže pogođena evropska zemlja tokom epidemije. Ovo ostrvo pokušava da privuče turiste tako što za svake tri uplaćene noći, jedno daje gratis.

Mediteran, inače, ugosti 350 miliona gostiju, ali su sada svi svesni da 2020. neće moći da odgovori na uspeh iz 2019, i prethodnih godina. Španija takođe ima posebne akcije: najavljuje aranžmane za dvoje, po ceni jedne osobe.

Turska, poznata po niskim cenama, pita se da li može da ide još niže, u nastojanju da animira turiste, a ove godine je suočena sa milion i po praznih hotelskih kreveta. Ova zemlja je računala da će u 2020. imati 58 miliona gostiju.

Slovenija građanima deli vaučere od 200 evra za odmor u zemlji, a slične pogodnosti nude i Japan, Nemačka, Grčka.

Video: 10 destinacija u Srbiji gde možete provesti ostatak prošlogodišnjeg odmora

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke