• 0

Britanski naftni gigant gasi 10.000 radnih mesta: Gubici se mere milijardama

Pre tačno mesec i po dana, desio se istorijski trenutak: nafta je pala na 0 dolara po barelu

  • 0
British Petroleum, naftna kompanija

Foto: Alex Milan Tracy / ddp USA / Profimedia

Najveća britanska naftna kompanija "British Petroleum" (BP) najavila je da ukida 10.000 radnih mesta, jer je potražnja za "crnim zlatom" opala zbog pandemije.

Podsetimo, 20. aprila je bio najgori dan za naftaše, kada je nafta skliznula na 0 dolara po barelu. Više o tome ovde.

Pandemija je prizemljila putničke avione i zaustavila ekonomsku aktivnost širom sveta, i sve se to desilo za samo nekoliko nedelja. Kako jedna karika u lancu vuče onu drugu, tako i BP očigledno nije imao izbora nego da, usled slabe potražnje, otpusti radnike.

Multinacionalna naftna i gasna kompanija, sa sedištem u Londonu, planira da smanji oko 15 odsto svoje radne snage kao odgovor na krizu izazvanu pandemijom COVID-19, rekli su izvori za Rojters.

Prema izveštaju, izvršni direktor Bernard Lunej, rekao je zaposlenima putem onlajn poziva da će kompanija smanjiti 10.000 od svojih 70.100 radnih mesta, od čega će većina biti do kraja ove godine.

 

Plan je, navodno, deo Lunejevog napora da se naftni i gasni gigant prebaci na obnovljive izvore energije. Kompanija još nije komentarisala ovo pitanje. Izveštaj je usledio nakon što je BP u aprilu najavio smanjenje potrošnje za 25 procenata u 2020. godini.

BP je 28. aprila prijavio neto gubitak od 4,4 milijarde dolara u prvom kvartalu ove godine, nakon što je globalna potražnja dramatično opala. Industrijsko telo, sa sedištem u Velikoj Britaniji, upozorilo je na 30.000 manje radnih mesta tokom sledećih 18 meseci.

Zemlje OPEC+ su pokušale da stabilizuju globalno tržište nafte, i potpisale su sporazum kojim su se obavezale da će od maja do juna smanjiti proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno.

Organizacija OPEK odlučila je da će zadržati smanjenje proizvodnje nafte do jula, odnosno da se odluka o manjoj proizvodnji produži za barem još mesec dana.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>