• 0

Užice dobilo Regionalni inovacioni startap centar

"Inovacije i sve što je vezano za digitalnu tehnologiju budućnost je Srbije"

  • 0
Laptop, programer, racunar, kompjuter, rad na racunaru, posao, radna atmosfera, kancelarija

Foto: Pixabay

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović otvorio je u Užicu Regionalni inovacioni startap centar u kome je 16 mladih programera dobilo priliku da prvi razvijaju svoje biznis ideje.

- Ovo je prvi start up centar u ovom regionu sa najmodernijom opremom i prostorom, a najvažnije je što će Vlada Republike Srbije preko resornog ministarstva finansirati mentorske programe i podršku svima koji otvore ovde svoju početničku kompaniju - rekao je Popović.

On je kazao da je Užice industrijski gigant Srbije i da te kompanije zaslužuju podršku inženjerske struke.

- Taj inženjerski potencijal i inovaciono znanje koje postoji u Užicu imaće priliku da se ovde promoviše, da deca koja ovde žele da razviju svoju ideju dobiju podršku od najboljih stručnjaka iz Srbije, ali i iz inostranstva kako da svoje ideje pretoče u proizvod koji će imati prođu na srpskom, evropskom i svetskom tržištu - kazao je Popović.

Ministar je naveo da su inovacije i sve što je vezano za digitalnu tehnologiju budućnost Srbije.

- Najveća budućnost Srbije je baš u inovacijama i digitalnoj transformaciji naše tradicionalne industrije. Danas inovacione tehnologije i inovacije učestvuju u BDP-u blizu 10 procenata,skoro su stigle poljoprivredu,a siguran sam da će je i prestići u narednih nekoliko godina. Naravno, sa ovakvim startap centrima očekujemo da se i poljoprivreda digitalizuje i da imamo što veći udeo u BDP i digitalne poljoprivrede i inovacija - rekao je Popović.

U rekonstrukciju, opremanje prostora i funkcionisanje centra u prvoj godini Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj je uložilo 46 miliona, a grad Užice je izdvojio 10 miliona dinara za opremu i parterno uređenje.

- Ovo je prilika da mladi Užičani pokažu svoju kreativnost, inovativnost i da je komercijalizuju, da rade i žive od svog rada - rekao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Petković je naveo da je inovacioni startap centar u Užicu deo prostora od oko 2000 kvadratnih metara u kome će biti povezan sa razvojem visokog školstva iz IT oblasti, ali i gde će biti ponuđen prostor ljudima koji će razvijati biznis iz oblasti IT tehnologija.

Regionalni inovacioni startap centar u Užicu je, inače, 15-ti takav centar u Srbiji.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>