• 0

Španija ulazi u tri puta dublju recesiju od one iz 2009. godine

BDP te zemlje će verovatno 2021. godine zabeležiti rast od 7,7 do 9,1 odsto

  • 0
Španija Španija / Foto: Pexels/Aleksandar Pasaric

Španska privreda će možda ove godine pasti manje nego što se prvobitno strahovalo, ali će bez obzira na to ući u recesiju koja će biti oko tri puta dublja od one rekordne, zabeležene 2009. u jeku globalne finansijske krize, objavila je danas Centralna banka Španije.

Prema scenariju centralne banke, očekuje se da će bruto domaći proizvod Španije pasti između 9 i 11,6 procenata ove godine, jer je pandemija korona virusa pogodila ovu zemlju zavisnu od turizma više nego druge države u Evropi.

Banka Španije je u ranijem scenariju predviđala pad u rasponu od 9,5 do 12,4 odsto. Ekonomija te zemlje je u vreme globalne finansijske krize 2009. pala za 3,7 procenata.

Negativan efekat mera ograničenja kretanja, koje su uvedene sredinom marta, u velikoj meri će se odraziti na rast u drugom kvartalu, u kojem će pad verovatno iznositi oko 16 do 21,8 odsto, saopštila je centralna banka.

Pad od 5,2 procenta koji je registrovan u prvom tromesečju već je najlošiji od 1970, otkad datira serija ovih statističkih podataka, i dvostruko je viši od najgoreg kvartala 2009.

Španska centralna banka očekuje da oporavak privrede počne u drugom delu ove godine, pri čemu će BDP verovatno 2021. godine zabeležiti rast od 7,7 do 9,1 odsto.

Prema najgorem i manje verovatnom scenariju centralne banke, privredni pad bi u slučaju potencijalnog drugog talasa pandemije mogao ove godine da iznosi 15,1 odsto.

Video: Koloseum otvoren posle više od tri meseca

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>