• 0

Ovo su uslovi za kredite za likvidnost u sektoru turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja

Fond za razvoj počeo je prijem zahteva za kredite za likvidnost i trajna obrtna sredstva, po posebnim uslovima za privredne subjekte iz oblasti turizma, ugostiteljstva i saobraćaja. U pitanju je mera države kojom se omogućava da preduzeća iz ova tri sektora mogu pod posebnim uslovima da dobiju sredstva za likvidnost i trajna obrtna sredstva, a kako bi ublažila posledice pandemije na svoje poslovanje

  • 0
Pogođenim sektorima obezbeđeni su povoljniji uslovi za kredite

Foto: Pixabay

Fond za razvoj utvrdio je posebne uslove finansijske podrške za privredne subjekte čija je registrovana pretežna šifra delatnosti iz oblasti turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja.

U skladu sa Uredbom o utvrđivanju Programa finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije COVID–19, utvrđeno je da je rok otplate kredita do pet godina, koji uključuje grejs period do dve godine, a ukupno trajanje kredita je do 24 meseca grejsa i do 36 meseci otplate.

Kamatna stopa je 1 odsto na godišnjem nivou, a krediti se odobravaju i vraćaju u dinarima.

Maksimalan iznos kredita za jednog korisnika kredita sa povezanim licima može biti za preduzetnike i mikro pravna lica do 20.000.000 miliona dinara, za mala pravna lica do 80.000.000 miliona dinara, a za srednja preduzeća do 180.000.000 miliona dinara.

Najviši iznos odobrenog kredita može biti do 80 odsto ostvarenih poslovnih prihoda po poslednje predatom finansijskom izveštaju. Otplata kredita vršiće se u mesečnim anuitetima, a u grejs periodu kamata se obračunava i pripisuje glavnom dugu.

U uslovima stoji da privredni subjekt u periodu od 15. marta 2020. godine pa do isteka tri meseca nakon puštanja sredstava u korišćenje, može imati smanjenje broja zaposlenih.

U zavisnosti od iznosa kredita, korisnici kredita dostavljaju sredstva obezbeđenja, do iznosa od 5.000.000 dinara, sredstvo obezbeđenja su menice korisnika kredita i jemstvo jednog ili više osnivača ili jemstvo fizičkog lica koje je zaposleno na neodređeno vreme, kod podnosioca zahteva za kredit ili drugog privrednog subjekta.

Do iznosa od 20.000.000 miliona dinara, sredstvo obezbeđenja su menice korisnika kredita, jemstvo jednog ili više osnivača i jemstvo povezanog pravnog lica ili jemstvo bonitetnog privrednog subjekta koji nije povezano pravno lice sa korisnikom kredita.

Zatim, do iznosa od 80.000.000 dinara, sredstvo obezbeđenja su menice korisnika kredita, jemstvo jednog ili više osnivača i jemstvo bonitetnog privrednog subjekta koji nije povezano pravno lice sa korisnikom kredita.

Za iznos iznad 80.000.000 miliona dinara, sredstvo obezbeđenja su menice korisnika kredita, zaloga na opremi, robi i/ili vozilima u vlasništvu korisnika kredita ili zalogodavca i/ili hipoteka prvog reda.

Za klijente iz portfolia Fonda koji već imaju uspostavljene realne/odgovarajuće kolaterale, krediti će se odobravati uz kolateral višeg reda.

Nepokretnosti, odnosno oprema koje služe kao obezbeđenje po kreditima u skladu sa ovim programom ne moraju biti osigurane i polisa ne mora biti vinkulirana u korist Fonda.

Zaloga na opremi, robi i/ili vozilima ili hipoteka mogu biti obezbeđenje i za iznose kredita manje od 80.000.000 miliona dinara.

Ukoliko su osnivači lica koja su strani državljani ili privredna društva registrovana u inostranstvu, u tom slučaju se ne dostavljaju menice osnivača.

Posebni uslovi se mogu primeniti i na privredne subjekte iz oblasti turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja kojima su odobrena sredstva pod uslovima utvrđenim Uredbom, ali samo u pogledu produženja grejs perioda i roka otplate kredita.

Za produženje grejs perioda i roka otplate kredita potrebno je podneti novi zahtev na posebnu mejl adresu definisanu za navedene kredite.

Pretežne šifre delatnosti iz oblasti turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja na koje se primenjuju posebni uslovi mogu se videti na sajtu Privredne komore Srbije.

Video: U poslednja tri dana Poreska uprava dobila 113.000 prijava privrednika

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke