• 0
 ≫ 

Povratak radnika srednje klase svojim kućama, mogao bi biti poguban za Dubai

 ≫ 

Prema aktuelnim prognozama, ugroženo je više od milijardu radnih mesta širom sveta

  • 0
Virus Outbreak Emirates, Dubai, Burj al Arab Dubai / Foto: Tanjug/AP

Ekonomija Dubaija je ozbiljno poljuljana, jer 90 odsto populacije čine strani državljani s boravišnom i radnom dozvolom.

Jedna od njih je Sara Sisons, koja se nakon 25 godina u Dubaiju, u roku od mesec dana spakovala i vratila u rodnu Australiju. Radila je kao vlasnik jednog kafića, a potom je radila kao samozaposleni poslovni konsultant. Iako je Dubai, kako kaže, njen dom, korona je učinila svoje.

Ono što je presudilo da se vrati je to što je život u Dubaiju preskup, a nema zdravstveno osiguranje ako ostane bez posla, niti besplatno školovanje za decu.

Milioni stranaca koji godinama rade u ovoj luksuznoj zemlji, sada se suočavaju s ekonomskim potresima na koje nisu navikli, a kojima moraju da se prilagode. Dubai svake godine poseti enormni broj turista, što ove godine neće biti slučaj, pa samim tim ovaj sektor mnogo trpi.

"Oxford Economics" procenjuje da bi Ujedinjeni Arapski Emirati, kojima pripada i Dubai, mogli da izgube oko 900.000 radnih mesta, što je dramatična cifra za zemlju od 9,6 miliona. Emirati, koji su usmereni na stalni rast, izgubiće mnogo i povratkom Indijaca, Pakistanaca i Afganistanaca u svoje rodne zemlje.

grafikon rasta, porast, napredak ekonomija, biznis Prema aktuelnim prognozama, ugroženo je više od milijardu radnih mesta širom sveta / Foto: Pixabay

Egzodus pripadnika srednje klase mogao bi biti okidač za ekonomiju Dubaija. Oni uglavnom rade u sektorima kao što su ugostiteljstvo, radnje s luksuznom robom, škole i klinike, pa će bez njih - ove delatnosti svakako biti na gubitku, a samim tim i ekonomija Dubaija i UAE.

Globalna ekonomija se nalazi u najtežoj situaciji, još od Drugog svetskog rata, a Međunarodna organizacija rada predviđa da je više od milijardu radnika širom sveta u riziku od gubitka posla. Mnogi strani rezidenti neće napustiti Dubai, jer se plaše šta će ih dočekati kada se vrate kući. Vrlo je verovatno da će se suočiti s novom nezaposlenošću.

S druge strane, na primer premijer Kuvajta ohrabruje strance da napuste tu zemlju, jer je potrebno obezbediti radna mesta za lokalno stanovništvo. Ipak, račnica za Dubai je drugačija, jer važi za trgovinski, turistički i poslovni centar.

Za sada, UAE odobrava automatska produženja osobama kojima ističu dozvole boravka i ukida naknadu za radnu dozvolu i neke novčane kazne. Ohrabruje lokalno zapošljavanje iz baze nedavno nezaposlenih i primorava banke da daju beskamatne zajmove porodicama i preduzećima u krizi.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>