• 8

Percepcija građana vs. činjenice - ko su najveći donatori u Srbiji, SAD ili Rusija?

"Zbog čega mislite da postoji toliki jaz između percepcije javnog mnjenja i realnosti kada su u pitanju donacije SAD i pomoć EU Srbiji", pitanje koje je postavila i sama Američka ambasada u Srbiji na svom Tviter nalogu komentarišući grafikon koji prikazuje pomoć u ciframa

  • 8
dolar Foto: Pixabay

Ustaljeno je mišljenje građana Srbije da se ako nisu najveće, donacije iz Rusije, po svojoj vrednosti nalaze bar pri vrhu. Međutim, podaci Ministarstva za evropske integracije Srbije govore upravo suprotno.

Na vrhu ove liste od 2000. godine je Evropska unija, a visoko su i SAD. Oko toga se opet povela polemika.

U Ambasadi su naime, prokomentarisali grafikon koji je napravljen prema podacima resornog Ministarstva, a koji prikazuje koliko koja zemlja daje Srbiji u donacijama. Posle prvobitno postavljenog pitanja o tome zašto je toliki jaz, odnosno, zašto postoji takva percpecija uopšte, Ambasada je "ispravila" podatke sa grafikona navodeći da je zapravo stvarna pomoć SAD u periodu između 2009-2018 je više nego dvostruka od prikazane.

Zvanični podaci govore da, u periodu od 2000. do kraja 2016. godine, Evropska unija i njene države članice sa 4,31 milijardi evra realizovanih bespovratnih sredstava predstavljaju najveće donatore, čime su značajno doprineli razvoju Srbije - pojedinačno gledano Evropska komisija je donirala 2,96 milijardi evra, Nemačka 357,51 miliona evra, Švedska 232,41 miliona evra i Italija 191,49 miliona evra- navodi se u izveštaju Ministarstva za evropske integracije od prošle godine.

Ipak, uprkos ovim pozitivnim rezultatima u korist Evropske unije, prema pomenutom istraživanju, čak 24 odsto naših građana i dalje veruje da je upravo Rusija zemlja koja je najveći donator Srbiji, a u pomenutom istraživanju čak 81 odsto građana je izjavilo da ne zna koliko otprilike Srbija godišnje dobija iz EU fondova.

Čak 20 odsto građana Srbije je izjavilo i da mogu da biraju model zemlje u kakvoj bi voleli da žive odabir pao na Rusiju. Nešto više, 29 odsto njih se izjasnilo da je Nemačka zemlja na koju treba da se ugledamo, dok je na trećem mestu Švajcarska.

Takođe, ne može se govoriti ni o brojkama kada je reč o ruskim donacijama, jer preciznog podatka nema. Dodatno, na ove cifre će svakako uticati korona, kada se budu sumirali rezultati.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BranoT

    10. jun 2020 | 19:42

    Nema tih para koliko vredi rusko NJET u SB UN-a kada su stopirali rezoiluciju o genocidnom srpskom narodu. I to od naroda koji je pobio milione ljudi sirom sveta i zavadio narode medjusobno gotovo na svakom delu Planete...

  • Uros

    10. jun 2020 | 19:15

    To nije donacija, vec samo vracanje malog delica onoga unistenog 1999. godine. Kada budete isplatili jos 20 milijardi stete onda smo na nuli, i tek onda mozemo pricati o nekim donacijama, do tad to je samo vracanje otetog.

  • Miša Bgd

    10. jun 2020 | 20:49

    Više od pola tih "donacija" su razni fondovi koji završe u rukama NVO organizacija. Više vredi 1 dinar od Rusije i Kine za za odbranu Srbije nego milion za žene u crnom, helsinški odbor, fond za humanitarno pravo i sl. od strane EU i USA.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>