• 0

U prvom kvartalu obavljeno 4 miliona transakcija e-trgovine

Od posebnog značaja za razvoj digitalnog bankarstva u Srbiji je i odluka guvernera NBS kojom se uređuje provera identiteta fizičkog lica korišćenjem sredstava elektronske komunikacije

  • 0
posao, online, muskarac, kopjuter, laptop, kancelarija Foto: Shutterstock

- U prvom tromesečju 2020. godine obavljeno je oko četiri miliona transakcija kupovine roba i usluga karticama i e-novcem na internetu u svim valutama, što je 48,13 odsto više u odnosu na prvo tromesečje 2019. godine, kaže viceguverner Narodne banke Srbije, Dragana Stanić.

Ona je na onlajn konferenciji "Digitalno bankarstvo i osiguranje", rekla da je kada se posmatraju transakcije na internetu u dinarima, odnosno na sajtovima domaćih trgovaca, povećanje još značajnije.

Kako je navela, zahvaljujući i brojnim aktivnostima koje je NBS preduzela tokom poslednjih godina, na povećanju bezgotovinskih transakcija u prvom tromesečju 2020. godine u odnosu na isti period prethodne godine, došlo je do rasta od čak 25,62 odsto u broju izvršenih transakcija upotrebom mobilnog bankarstva.

Stanić kaže da je ovaj rast još primetniji ukoliko posmatramo samo preduzetnike i pravna lica, gde se u broju transakcija iniciranih mobilnim bankarstvom beleži porast u prvom kvartalu ove godine u odnosu na prvi kvartal prošle od čak 35,7 odsto.

Kako kaže, od posebnog značaja za razvoj digitalnog bankarstva u Srbiji je i odluka guvernera NBS, kojom se uređuje provera identiteta fizičkog lica korišćenjem sredstava elektronske komunikacije.

Navodi da je na ovaj način otklonjena poslednja prepreka za uspostavljanje poslovnog odnosa sa finansijskom institucijom u potpunosti putem interneta, dakle bez prethodne identifikacije uz obavezno fizičko prisustvo korisnika u prostorijama finansijske institucije.

U toku 2019. godine u Srbiji, 44.294 ugovora o finansijskim uslugama između banaka i korisnika finansijskih usluga, zaključena su na daljinu.

Dragana Stanić je dalje navela da je prednost instant plaćanja na prodajnom mestu u odnosu na kartična plaćanja ta što trgovac odmah dobija sredstva na račun, što donosi i niže troškove trgovcima.

NBS je, dodaje, među centralnim bankama koje su najbrže napravile korake kako bi podstakle i podržale ovaj proces.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>