• 0

NBS dodatno "gura" privredu, spustila kamatu na 1,25 posto

"Za nas je posebno važan oporavak zone evra, koji bi trebalo da bude podstaknut nedavno donetim dodatnim merama Evropske centralne banke"

  • 0
kamate

Foto: Pixabay

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da snizi referentnnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 1,25 posto, nastavljajući tako sa ublažavanjem monetarne politike.

Kako je saopšteno iz NBS, Odbor je prilikom donošenja te odluke imao u vidu da razmere krize u svetu izazvane širenjem virusa Kovid-19 zahtevaju dodatnu podršku monetarne politike domaćoj ekonomiji, da bi se ublažili negativni efekti krize i podstakao privredni rast u narednom periodu.

Na sednici je ocenjeno da je Srbija, zahvaljujući prethodno donetim merama znatnog ublažavanja monetarne politike, fiskalnim podsticajima i odgovornom vođenju ekonomske politike, ovu krizu dočekala u znatno povoljnijoj makroekonomskoj poziciji nego prethodne krize.

Na taj način je otvoren prostor da se dodatno poveća ekspanzivnost monetarne politike i pruži podrška privrednom oporavku zemlje, navode iz NBS.

Ističe se da je odluka o dodatnom smanjenju referentne kamatne stope doneta u uslovima obezbeđene niske i stabilne inflacije, čije je usporavanje nastavljeno i u aprilu, na 0,6 posto međugodišnje, u skladu s očekivanjima NBS.

Prema oceni Izvršnog odbora NBS, inflacija bi u ostatku godine trebalo da se kreće oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja (3,0 posto plus/minus 1,5%) u uslovima niže agregatne tražnje, kao i nižih uvoznih cena, uključujući i cene nafte. Postepeno približavanje inflacije centralnoj vrednosti cilja očekuje se u srednjem roku, čemu bi trebalo da doprinese oporavak tražnje, podstaknut merama monetarne i fiskalne politike, ocenjuje centralna banka.

Novac, dinari, novčanik

Foto: Shutterstock

NBS napominje da je širenjem virusa korona svetska privreda uvedena u recesiju bez presedana i da je sve izvesnije da će njeno „otvaranje“ biti postepeno, što je uticalo da brojne centralne banke donose nove mere za podsticanje bržeg oporavka.

- Za nas je posebno važan oporavak zone evra, koji bi trebalo da bude podstaknut nedavno donetim dodatnim merama Evropske centralne banke, kojima se povećava likvidnost i pruža podrška povoljnim uslovima finansiranja - navodi se u saopštenju.

Dalje se dodaje da je Izvršni odbor imao u vidu i da se zbog lošijih izgleda za globalni privredni rast očekuje da će cene primarnih proizvoda na svetskom tržištu, pre svega cene nafte, ostati na relativno niskom nivou i u narednom periodu.

Takođe se napominje da je gotovo izvesno da su se najveći efekti krize, kao i u većini drugih evropskih zemalja, u Srbiji osetili u aprilu, ali i da će u narednim mesecima uslediti oporavak, podstaknut preduzetim merama, koji će voditi rastu bruto domaćeg proizvoda u 2021. godini od najmanje 6 posto, bez ugrožavanja cenovne i finansijske stabilnosti.

Izvršni odbor smatra da će puna koordinacija mera monetarne i fiskalne politike biti nastavljena, što će omogućiti smanjenje eventualnih daljih negativnih uticaja iz međunarodnog okruženja.

NBS poručuje da će i dalje pažljivo pratiti globalna kretanja i njihove implikacije na domaću ekonomiju i inflaciju i blagovremeno reagovati kako bi očuvala postignutu cenovnu i finansijsku stabilnost i doprinela rastu naše privrede na održivim osnovama.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>