• 0

Mali: IKEA vratila 15 miliona dinara državne pomoći

Reč o retkom, ali društveno odgovornom potezu

  • 0
Mali, Fiona

Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija Siniša Mali održao je video sastanak sa regionalnom direktorkom kompanije IKEA za Jugoistočnu Evropu Sarom Del Fabro i direktorom robne kuće IKEA Strahinjom Uroševićem povodom odluke IKEA da vrati 14,89 miliona dinara državne podrške za isplatu minimalne zarade.

Mali je istakao da je IKEA postigla dobre rezultate i u vreme krize, kao i da je reč o retkom, ali društveno odgovornom potezu, saopštilo je Ministarstvo finansija.

- Predstavnici kompanije IKEA su istakli da su im rezultati mnogo bolji nego što su očekivali i vratili dobijeni novac u budžet države. To upravo pokazuje da su ekonomske mere države bile dobre. Sačuvana su radna mesta, sačuvana je tražnja, potrošnja raste. Upravo zbog toga im ovaj novac nije potreban, te su pokazali veliku odgovornost prema državi i vratili uplaćenu sumu od 14,89 miliona dinara - kazao je Mali.

Prema njegovim rečima, kompanije kao što je IKEA, ljude i njihove potrebe stavlja u središte pažnje, te nije nimalo čudno to što, upravo, zbog takvog modela poslovanja, stiče poverenje kupaca širom sveta.

- Upravo zbog toga ova kompanija i sada u uslovima krize, zna da nađe put do tržišta i svojih potrošača. Cela svetska trgovina, pa tako i veliki trgovinski lanci su svakako pred novim izazovima -

Onlajn kupovina i beskontaktna prodaja su jedan od načina da se premosti jaz dolaska do kupaca, kaže Mali i dodaje da je siguran da će biti i drugih inovativnijih rešenja, jer je sposobnost privrede da se brzo prilagodi novim okolnostima već istorijski potvrđena činjenica.

Kompanija IKEA u pismu upućenom ministru Malom, u svom obrazloženju, navodi da su doneli odluku da vrate podršku koju im je Vlada Srbije velikodušno pružila kako bi doprinela očuvanju plata zaposlenih.

Najpoznatiji švedski proizvođač nameštaja IKEA otvorio je u avgustu 2017. godine prvu robnu kuću u Srbiji i jubilarni 400. prodajni objekat te kompanije u svetu, a Siniša Mali, koji je tada obavljao funkciju gradonačelnika Beograda, aktivno je učestvovao u dovođenju ove kompanije u Beograd.

Pored kompanije IKEA, postoji još nekoliko firmi koje su vratili pomoć države na osnovu Uredbe o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19, u ukupnom iznosu od 145 miliona dinara.

Video: Kome se i kako deli cifra od 608,3 milijarde dinara?

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke