• 4

Stigla američka nafta u Belorusiju: 77.000 tona ide preko Litvanije

Litvanska železnica je saopštila da će celokupna američka nafta biti isporučena Belorusiji za 10 dana

  • 4
Nafta, naftna platforma, bušotina, rafinerija

Foto: Shutterstock

Rafinerija nafte u Novopolotsku, u Belorusiji, počela je da dobija američku naftu. Prva tranša nafte iz SAD stigla je u luku Klaipeda u Litvaniji i odatle je dopremljena železnicom u Novopolotsk.

Aleksandar Tiščenko, portparol Beleftekima, rekao je da je stigao voz sa 60 cisterni od kojih 17 sadrži američku naftu, a ostatak je iz Saudijske Arabije. Za 10 dana sva nafta će stići u rafineriju, dodao je.

Litvanska železnica je saopštila da će celokupna američka nafta biti isporučena Belorusiji za 10 dana, odnosno 120 cisterni dnevno ili prosečno 77.000 tona nafte.

Tanker sa 77.000 tona američke nafte stigao je 5. juna iz Teksasa u luku Klaipeda. To je 12. tanker koji je stigao za Belorusiju ove godine. Ukupan obim isporuka tankera već je premašio milion tona nafte.

Agencija TAS S podseća da od 1. januara 2020. Belorusija nema sporazum sa ruskim kompanijama o snabdevanju naftom preko naftovoda Družba zbog spora oko cene. Minsk je počeo da kupuje naftu iz alternativnih dobavljača preko Litvanije i Ukrajine.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brk

    Ptodao se Lukasenko za ostanak na vlasti koju su mu sredili Ameri ali naravno,moraces da kupujes naftu za pocetak...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke