• 21
 ≫ 

Država pokreće "Moja prva plata": Posle škole odmah sledi 20.000 dinara

 ≫ 

Predloženo nekoliko mera čija implementacija će, kako je objasnio resorni ministar, krenuti veoma brzo.

 • 21
Srećni mladi ljudi

Foto: Shutterstock

Prva mera je program "Moja prva plata". Dakle, želimo da pomognemo onima koji su završili srednju školu ili fakultet da pronađu svoj prvi posao. Najteže je obično pronaći taj prvi posao, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Nove mere podsticaja za zapošljavanje bile su tema na sastanku sa privrednicima koji je održan u Vladi Republike Srbije, a kojem su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, kao i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Ministar Siniša Mali je nakon sastanka rekao da je predloženo nekoliko mera čija implementacija će, kako je objasnio, krenuti veoma brzo.

- Prva mera je program "Moja prva plata". Dakle, želimo da pomognemo onima koji su završili srednju školu ili fakultet da pronađu svoj prvi posao. Najteže je obično pronaći taj prvi posao, tako da će za 10.000 mladih ljudi država pokrivati jedan deo troškova njihove plate. Za one koji su završili srednju školu, država će davati 20.000 dinara, a za one koji su završili fakultet 24.000 dinara, za period od devet meseci, dakle za prvi probni period, prvu godinu njihovog zaposlenja - rekao je Mali.

Ministar je objasnio da država na taj način želi da motiviše mlade da što pre nađu posao, a da se sa druge strane olakša odluka poslodavaca da ih zaposle i ocenio da je reč o revolucionarnom programu, koji je direktno usmeren na pomoć mladima.

Iz budžeta će za projekat „Moja prva plata“ biti izdvojeno dve milijarde dinara, rekao je Mali i dodao da je u ovom trenutku planirano da 10.000 mladih dobiju šansu za zaposlenje.

Obuke za nezaposlene,  dokvalifikacije...

 

Ministarstvo finansija, Sinisa Mali

Foto: Ministarstvo finansija

On je naveo da će se nastaviti i sa programima obuke, odnosno dokvalifikacije za one koji žele da pronađu novi posao.

- Imamo stopu nezaposlenosti od 9.7 odsto, ali i dalje postoji potreba za kadrovima. Zato želimo da omogućimo onima koji nemaju posao da se dodatno obuče, da stvore nove veštine, nova znanja, kako bi se zaposlili. Mi ćemo za tu svrhu izdvojiti milijardu i 200 miliona dinara, za 10.000 ljudi, u formi vaučera. Ovaj program će krenuti na jesen - rekao je Mali.

On je precizirao da će se obuke nezaposlenih vršiti ne samo u ustanovama čija je to primarna delatnost, već i u preduzećima, koja bi ih nakon toga zaposlila.

- To su informacione tehnologije, grafički dizajn, digitalni marketing, za te oblasti omogućujemo nastavak dokvalifikacija svih onih koji žele da se specijalizuju u toj oblasti, jer tu posla ima. Takođe ćemo intenzivirati ulaganja u trening centre Nacionalne službe za zapošljavanje, kao deo programa i to je nova vest za građane Srbije - rekao je on.

Mali je istakao da će se nastaviti ulaganje u naučno-tehnološke parkove, i naveo da u Beogradu već imamo jedan, da je otvoren u Nišu, Novom Sadu, Čačku, te da će se novi naučni park graditi i u Кragujevcu, a sve s ciljem pružanja mogućnosti mladima da pronađu zaposlenje i da svoje snove ostvare u Srbiji.

Mali je podsetio da je početkom ove godine krenula da se primenjuje mera za zapošljavanje svih onih koji nisu imali posao prethodne, 2019. godine.

Ministarstvo finansija, Sinisa Mali

Foto: Ministarstvo finansija

Ministar je rekao da je država smanjila obaveze plaćanja poreza na zarade, i to za 70 odsto u prvoj godini, 65 procenata u drugoj i 60 odsto u trećoj godini.

Osvrnuo se i na podsticajnu meru za zapošljavanje povratnika iz inostranstva, koja je počela da se primenjuje 1. marta 2020. godine.

- Ukoliko niste živeli u Srbiji dve godine, a tražite posao ili ste ga našli, imate mogućnost da vam se osnovica za obračun poreza i doprinosa umanji za 70 odsto u narednih pet godina. Ogromna je pomoć i podrška države u tome da se tim ljudima obezbedi posao, kako bi ovde ostali i svoje snove ostvarili u Srbiji - istakao je Mali.

Ministar je ocenio da su nove mere za zapošljavanje podsticajne, kao i da će nas uz ekonomski program podrške privredi dodatno podržati u razvoju ekonomije.

- Mi želimo da idemo korak dalje, korak više, a to je da kroz ove mere, ponajviše program 'Moja prva plata' podstaknemo dodatno zapošljavanje, da nam se stopa nezaposlenosti sa 9.7 u prvom kvartalu dodatno smanji i da idemo ka punoj zaposlenosti. To je ono što građani Srbije očekuju. Namera nam je da svakome ko želi da radi damo šansu da svoje zaposlenje pronađe u našoj zemlji - zaključio je Mali.

 

Nakon sastanka, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da su privrednici odlično prihvatili nove mere, posebno program „Moja prva plata“, a da je posebno pohvalno što je prepoznato da firmama najviše nedostaje kvalifikovana radna snaga.

- Nemaju sve firme danas mogućnost da ulažu u obuku, jer očekuju da će obrazovanje proizvesti potrebnu radnu snagu. To nije uvek slučaj, a najčešće se javlja problem jer mladi nemaju praksu, ne mogu da nađu zaposlenje, jer se traži iskustvo. To je ovim programom pokriveno - zaključio je Čadež.

Video: Ispunili smo obećanje, završili smo isplatu 100 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Zoran

  12. jun 2020 | 13:59

  Pa ajde sta ce mo mi pteko 50 godina nemozemo u penziju pre 65 godine a poslodavac nece kazu matore daj te gospodo program

 • zeljko

  12. jun 2020 | 15:02

  Zavrsis fakultet i lepo odes u inostranstvo da naplatis svoje znanje,a ne ovde da radis za 24.000 dinara

 • Zorica

  12. jun 2020 | 14:19

  A sta se desava sa ljudima koji su prevareni od strane gazde i dobili otkaze...pa 3 meseca nemaju orimanja...sad posao ne mogu da nadju???STA CE DRZAVA ZA NJIH DA UCINI????

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>