• 0

"Odluka za 10 odsto učešća podsticaj građevinarstvu i tržištu nekretnina"

Za ovu zakonsku izmenu dugo su se zalagale članice komore

  • 0
Gradnja, gradjevinarstvo, inzenjer, novi stanovi, zgrada Foto: Shutterstock

 Privredna komora Srbije ocenila je da odluka Narodne banke Srbije, kojom se traženo učešće klijenta za kredit za kupovinu prvog stana smanjuje na 10 sa 20 posto, podstiče razvoj građevinske industrije, posebno u oblasti stambene novogradnje.

- Građevinska industrija, kao i industrija građevinskog materijala dobiće dodatni zamajac za povećanje obima radova i usluga, a tržište će unaprediti tražnju - kaže Ivana Vuletić, sekretar Udruženja za građevinsku industriju Srbije.

Rast stanogradnje, kako ističe, doprineće bržem oporavku građevinske industrije od posledica pandemije, navodi se u saopštenju PKS.

Iz PKS napominju da su se za ovu zakonsku izmenu dugo zalagale članice komore.

Dodaju takođe, da su PKS i Grad Beograd predložili početkom maja Vladi dodatne ekonomske mere za podsticaj privredne aktivnosti građevinske industrije, koja je do pojave i širenja Kovid-19, u velikoj meri učestvovala u privrednom rastu Srbije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvom kvartalu 2020. godine, vrednost izvedenih građevinskih radova na teritoriji Republike Srbije porasla je za 23,7 odsto u odnosu na prvi kvartal 2019. godine.

Broj stanova u periodu januar - mart, u odnosu na isti period 2019, prema izdatim građevinskim dozvolama, veći je za 36 procenata, saopšteno je iz PKS.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>