• 43

Šta znači ova stavka na računu za struju koja vam iz džepa svakog meseca vadi više od 100 RSD?

Šta plaćamo, a koliko stvarno potrošimo struje?

  • 43
EPS račun

Foto: Shutterstock, Telegraf.rs

Šta predstavljaju stavke koje se nalaze na poleđini računa za struju, i za šta izdvajamo svoj novac? Da li pažljivo razmatrate svaku ponaosob?

Neki od tih troškova su fiksni i plaćaju se bez obzira da li se struja troši ili ne, neki zavise od potrošnje struje, a postoji i mogućnost da se račun čak umanji.

Pored naknada za plaćanje akciza, kamata, taksi za javni medijski servis i PDV-a, postoje i one za koje ne znamo šta predstavljaju, ali na ime njih svakog meseca izdvajamo nekoliko stotina dinara.

Ukoliko se obrati pažnja na cenu potrošenih kW i krajnjeg iznosa, jasno je da se na ime stavki, za koje većina ne zna šta znače, izdvaja određeni novac.

Ovih dana na jednoj od stranica za Zaštitu potrošača ponovo je postavljeno pitanje šta tačno znači "trošak garantovanog snabdevača", odnosno stavka koja iznosi više od sto dinara?

Konkretno, to je naknada koju 3,5 miliona ljudi plaća Elektroprivredi Srbije. Ona je fiksna i iznosi nešto malo više od jedan evro, što znači da 3,5 miliona evra odnosno oko 438 miliona dinara,  svaki mesec građani izdvoje za očitavanje stanja na brojilu, štampanje i slanje računa.

"Trošak garantovanog snabdevača" je tarifa za tarifni element mesto isporuke. Plaća se za merno mesto ujednakim iznosima svakog meseca i u mesecima kada nema potrošnje. Iznosi 137, 93 dinara", objašnjenje je koje je i EPS napisao prilikom tumačenja pojedinačnih stavki.

EPS račun

Foto: Telegraf.rs

Kako su ranije objasnili iz ovog preduzeća ovim povodom, svе stаvkе nа rаčunu zа еlеktričnu еnеrgiјu, uključujući i "trošak javnog snabdevača" su u sklаdu sа Zаkоnоm о еnеrgеtici i drugim zаkоnimа i prоpisimа i svе stаvkе је оdredilo rеgulаtоrnо tеlо Аgеnciја zа еnеrgеtiku. EPS i zavisno privredno društvo EPS Snabdevanje, koje оbаvlја funkciju gаrаntоvаnоg (јаvnоg) snabdevаnja električnom energijom, striktno poštuju propise.

Kako su naveli, za obračun i naplatu utrošene električne energije za kupce na garantovanom (javnom) snabdevanju Agencija za energetiku je donela Metodologiju za određivanje cene električne energije za javno snabdevanje.

Metodologijom je, između ostalog, definisano da maksimalno odobreni nivo prihoda od prоdaje mora pokriti odobrene troškove. Takođe, precizirano je koji su tarifni elementi i iz kojih se tarifnih elemenata ostvaruje koji deo prihoda.

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    Potrošnja svih divlje priključenih se naplaćuje urednim platišama. Neće pokradeno da plaća EDB. Normalno da neće. Zato i imaju direktora koji je vlasnik pečenjare. Pravi čovek na važno mesto. Zato i posluju uspešno.

  • dejan

    Oni bas prodaju maglu,zasto meni naplacuju tu stavku kad sam citam brojilo i nikada nisam dobio racun i tu nemaju nikakav trosak.

  • Novosadjanin

    Dva meseca stan prazan racun za struju 1.500 dinara. Inace racun za struju iznosi 1.800 dinara. Objasnjenje okruglo pa na cose, sto bi rekao nas narod. Inace zivim sam u stanu i nemam dvotarifno brojilo.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke