• 1

Šta treba uraditi ako izgubite čekove? Ovo je jedino rešenje

Plaćate li i vi na rate?

  • 1
Biznismen, ček, banka, šalter

Foto: Shutterstock

Većina banaka u Srbiji izdaje čekove svojim klijentima, ali pod određenim uslovima, iako su popularni i drugi vidovi zajma, oni su preživeli kartice, a "obrnu" i do 300 miliona evra godišnje u našoj zemlji.

Samo tokom prve polovine prošle godine kod nas su banke izdale 3,7 miliona čekova, a roba plaćena njima vredna je više od 35,8 milijardi dinara.

Uslovi pod kojima građani mogu dobiti ovo sredstvo plaćanja i kupiti hranu ili robu na odloženo ne razlikuju se mnogo od banke do banke. Na čekove se ne plaća kamata. Jedini izdatak je naknada koja iznosi od 10 do 20 dinara po čeku.

U Srbiji su sve trgovine u obavezi da primaju čekove banaka koje posluju na našem tržištu. Međutim, da li će ček primati na jednu, dve ili više rata zavisi od svakog trgovca ponaosob.

Ukoliko čekove prima na odloženo plaćanje, to je finansijska pogodba s oročenom otplatom. Taj vid plaćanja regulisan je članom 47 Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

To podrazumeva odloženo plaćanje duga u utvrđenom periodu. Trgovac je dužan da poštuje pogodbu ali, ukoliko se dogodi da ček naplati ranije, potrošač treba da se obrati Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacije i traži zaštitu od Sektora za zaštitu potrošača, odnosno da podnese prigovor.

Kod nas se čekovi koriste najviše za kupovinu garderobe, obuće, tehničke robe. Tu su rokovi od 90 dana pa i do šest meseci. Najkraće se čekom može pokrivati kupovina u prodavnicama prehrambe robe – do 45 dana.

Veliki trgovinski lanci daju pred praznike odloženo na duži rok i na čekove ili na kartice, ali samo kod svoje banke.

Ali šta ako ih izgubite?

 

Na to pitanje odgovor daje i Udruženje banaka Srbije (UBS). Na pitanje šta treba uraditi u slučaju gubitka čekova, kažu:

- Vlasnik tekućeg računa dužan je da nestanak čekovnih blanketa odmah prijavi svojoj banci i oglasi ih nevažećim u Službenom glasniku Republike Srbije - navode u UBS.

Kakvo je vaše iskustvo sa čekovima? Pišite nam u komentarima.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandra Petkanić

    18. jun 2020 | 07:24

    Koristim čekove,kao i mnogi građani.Međutim,neće sve trgovine da prime čekove određenih banaka na odloženo.Zašto je to tako i da li su u obavezi kao što ste u tekstu rekli?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>