• 0
 ≫ 

Pomoć države veća nego nečija plata: "Verujem da smo na putu oporavka"

 ≫ 

"Pomoć nezaposlenima imala je smisla u ranim fazama pandemije korona virusa, kada je mnoštvo poslova zatvoreno, ali se sada ekonomija oporavlja"

  • 0
amerika, sad, ekonomija, biznis Foto: Pixabay

Ekonomski savetnik Bele kuće Leri Kadlou kaže da je američka ekonomija u fazi oporavka od posledica pandemije korona virusa, koja je dovela do gubitka miliona radnih mesta širom SAD.

- Verujem da smo na putu opravka. 2021. godina biće solidna godina - rekao je Kadlou.

On je rekao da će nedeljna kompenzacija od 600 dolara, koju federalna vlada obezbeđuje za više od 40 miliona građana bez zaposlenja, prestati da se isplaćuje do kraja jula, kao što je i predviđeno.

- Plaćamo ljudima da ne rade. U nekim slučajevima reč je o većim iznosima nego što su bile njihove zarade - rekao je Kadlou za CNN.

Ukazao je da je takav vid pomoći nezaposlenima imao smisla u ranim fazama pandemije korona virusa, kada je mnoštvo poslova zatvoreno, ali da se sada, kako je rekao, ekonomija oporavlja.

Kadlou je rekao i da administracija Donalda Trampa predviđa, kako je opisao, neku vrstu bonusa za povratak na posao građana koji su otpušteni, koji, međutim, kako je naglasio, ne bi iznosio koliko i nedeljna naknada za nezaposlene.

Neki od clanova Kongresa predlagali su da bi jednokratna suma povratnicima na posao mogla iznositi 1.200 dolara, podseća Glas Amerike.

Kadlou je ocenio da zabrinjava trend povećanja novoobolelih i preminulih od posledica koronavirusa.

- To bi moglo otežati ekonomski oporavak - rekao je on.

Kadlou je dodao da je potrebno da se građani u potpunosti pridržavaju smernica, primenjuju mere fizičkog distanciranja i nose maske tamo gde je to propisano i potrebno.

Sjedinjene Države prednjače u svetu po broju zaraženih korona virusom, sa više od dva miliona obolelih i više od 115.000 preminulih.

Zvanična stopa nezaposlenosti u SAD-u je u maju iznosila 13,3 odsto. Mnogi zvaničnici tvrde da je mesečni izveštaj objavljen sa greškom – i da bi taj procenat trebalo da iznosi 16,4 odsto.

Od sredine marta, ukupno je 44 miliona građana podnelo molbu za isplatu naknade nezaposlenima, što iznosi više od četvrtine americke radne snage. Centralna banka SAD-a objavila je da će stopa nezaposlenosti pasti na 9,3 odsto do kraja 2020. i da će do kraja 2021. iznositi 6,5 odsto.

Video: Kome se i kako deli cifra od 608,3 milijarde dinara?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>